FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Борисов с мрачна прогноза: Няма лекарства, няма ваксина, няма тестове

Пореден съвет на тема коронавирус, на тема външни граници на Европейския съюз, отношението ни с Турция. Когато става въпрос за пари и то за много пари, трудно се намира решение между по-богатите държави, които вече стават много по-бедни и тези от Централна и Източна Европа и Юга. Това заяви на извънреден брифинг след видеоразговор с европейските лидери премиерът Бойко Борисов.

"Има ли лекарства – няма, има ли ваксина – няма, има ли надежден тест – няма", каза той.

Нито един от бързите тестове не е на 100% надежден. Курц искаше утре да прати самолет и да му дадем облекло. Утре ще му дадем още около 800 готови облекла от Габрово. Щабът ще ги разпредели по фронтовете за първата линия и най-нуждаещите се", каза той.

"Най-скъпото ни облекло е 67-8 лева. Производителите казаха, че ние за нас сме се запасили и презапасили", добави Борисов.

По думите му на най-засегнатите места ще се дадат по 2 броя облекла, за да могат докторите да си ги перат и да обличат резервното.

"Искам да благодаря не само на германския канцлер, но и на всички останали", заяви той.

Когато става въпрос за много пари, по-трудно ще се намери решение между богатите държавите в ЕС. ЕК обещаха техния мозъчен тръст да препоръча мерки за всички държави-членки, заяви министър-председателят.

„Истински се надявам, че българите повярваха на щаба. Сега, когато световните икономисти и агенции дават, че сривът на икономиката ще е с трилиони“, посочи той.

„Решихме да подпомогнем, кой с каквото може. Поставих като основна тема сертифицирането на медицинското оборудване и предпазни маски, заяви Борисов.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще координират действията си за овладяване на епидемията от коронавирус, както и начините за справяне със социалноикономическите последици от разпространението на заболяването, стана ясно от думите му.

За маските той обясни, че нашите са сред най-качествени.

България се справя прекрасно с мигрантската криза.

"Външният министър на Турция се обади да благодари, че си спазваме задълженията по договора", каза още премиерът.

"Дава ни се възможност да претрансформираме пари. Утре ще има тристранка. Всеки ще си е в кабинетите и няма да се събираме на едно място. Ако вземем решение, веднага отиваме на 60 на 40 за заплатите. Парите за лекарите и сестрите, 40-те милиона са отделени. За пенсионерите близо 50 милиона ще получат за великденските празници", обясни премиерът.

По темата с бързите тестове, премиерът на България заяви: "Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи – полицаи, шофьори на линейки, шофьори на градски транспорт. На тази група хора, верни, неверни тестове, имаме налични тестове, можем да заделим. Те са с кръв от пръста и в рамките на 10 минути дават дали има заболяване, но дали не е прекарано, дали има антитела. Тогава ще разберем от тези 1000 теста каква е ефикасността, има ли хора заразени, с антитела хора. След две седмици пак ще им направим такъв тест. Тогава ще знаем с колко са се увеличили от тези 1000 души заразените и колко са се излекували. Статистиката ще ни каже след колко дена ще доде пикът, платото и след колко време тези, които не са рискови, могат да се върнат на работа. Нито една държава в Европа няма достатъчен брой тестове. Ние искаме 1 милион теста от ЕС. През април/май ще ни трябват. Германия казва, че ще тестват през юни. Така че бих ги оставил докторите да обясняват надълго и нашироко", посочи Борисов.

"Безспорно всички са съгласни, че взетите мерки държат по-плавно кривата. Но това е добро за здравето, но вредно за икономиката", коментира Борисов. "Солидарността в този момент е на макс", подчерта той.

Той каза още, че зелените коридори вече работят.

Премиерът заяви още, че не вижда смисъл да води разговори с президента.

"Говорех с него до неделя. Това, което той направи не само е недопустимо, не само, че никой друг в Европа не го направи, този разнобой в такъв момент е немислим. Вместо да каже: "Браво" на лекарите или на момчетата на границата…Аз съм горд със сънародниците си, които вярват на щаба", не скри обидата си премиерът.

Мислили сме, че, ако има война, ще е с ракети, ще копаем окопи. А те ни нападнаха по най-невъзможния начин", посочи още Борисов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!