Борис Бонев с идеи срещу недостига на места в детските градини в София

Общинският съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет, адресиращ острия недостиг на места в яслените и градинските групи в София. В докладът си той предлага да бъде изготвен ясен план за действие, включващ последователни стъпки и комплексни решения на проблема, който продължава да се задълбочава въпреки обещанията на управляващите.

На първо място докладът предлага следене на недостига на места в реално време, което ще покаже в кои райони има най-сериозен недостиг и ще позволи адекватно планиране на инвестициите. "В момента Общината няма точна представа в кой район на София има най-голям недостиг, което принуждава управляващите да работят на сляпо. В ситуация на ограничен ресурс за инвестиции в нови детски заведения това е недопустимо. Всяка отговорна община трябва да инвестира приоритетно именно в райони с най-сериозен проблем", обясни мотивите си Борис Бонев от "Спаси София".

От организацията предлагат също преустройство на вече съществуващи сгради в детски заведения. Според Бонев необходимо е да се идентифицират и сгради, строени за детски градини, но ползващи се в момента като сгради за администрацията, и те да бъдат преустроени обратно в детски заведения. Такива сгради има в "Младост", "Изгрев" и "Люлин", например, и тяхното преустройство би спомогнало недостигът да бъде намален в къси срокове.

В предложението си до Общинския съвет, Бонев предлага и план за строителство на нови детски заведения, наблюдаването на новостроящия се жилищен фонд и съпоставянето му с реалния капацитет на социалната инфраструктура във всеки район, както и строг контрол и по-добро управление на ремонтите на детски градини и ясли.

"Имаме сериозен проблем, при който над 10 000 деца са останали без места в детските заведения на София. Няма как да го решим, ако нямаме ясен план за действие с конкретни срокове, строг контрол и отчетност пред обществото за свършеното и предстоящото", аргументира се независимият общински съветник.

"От няколко месеца работим усърдно по този подробен доклад, защото негативните икономически и социални последици, предизвикани от недостига, са сериозна пречка за нормалния живот на софиянци особено в сегашната кризисна ситуация. Това е задълбочаващ се проблем, чието решение е отлагано с години. Време е да започнем работа по дългосрочното му и комплексно разрешаване", заяви Борис Бонев от "Спаси София".

По думите му причините за недостига се коренят в неадекватното градско планиране, от една страна, и лошо управление и организация на вече съществуващия сграден фонд, от друга.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!