Българският енергиен холдинг отпуска 50 млн. лева на „Мини Марица-изток“

За да може комплекс "Мини Марица-изток" да продължи да работи нормално, ще му бъде отпуснат дългосрочен заем от Български енергиен холдинг в размер на 50 млн. лв. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг относно бъдещето на "Мини Марица-изток" след заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология.

"Отделно от това ще бъдат предоставени и 5 млн. лв. за служителите на комплекса, свързани с актуализиране на техните възнаграждения", допълни тя.

Ресорният министър подчерта, че България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г., като напомни, че в комплекса се произвежда 46 на сто от енергията на страната. По думите на Петкова пандемията от COVID-19 e довела до значително свиване на потреблението и намаляване на добива на въглища и ел. енергия.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подкрепи идеята, наричайки я "адекватна", но наблегна върху сериозните пропуски в енергийната ни стратегия.

По-рано днес премиерът Борисов също проведе среща със синдикатите, по време на която бяха обсъдени перспективите за решаване на проблемите на комплекса и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, причиненa от COVID-19.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!