Валери Симеонов: Мой личен ангажимент е да огранича тази епидемия

Мой личен ангажимент е да огранича тази масова епидемия – търкането на талончета, заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Предложението на лидера на НФСБ за промени в Закона за хазарта беше прието днес на първо четене в бюджетната комисия на парламента. Поправката предвижда единствено държавата да може да организира лотарийни игри.

Според Валери Симеонов в момента се извършва чисто хазартна дейност без оглед на възраст и място на разпространение. Хазартът е болестно състояние според СЗО, заяви още Симеонов.

„Предишният път, когато се опитах да променя този закон, нещата се забавиха, остана в деловодството на НС. Тогава предварително проведох разговори с председателите на ПГ на ГЕРБ и БСП – те увериха, че ще подкрепят промените“, обясни още лидерът на НФСБ. Имаше избори, нещата се забавиха, а предложенията бяха преработени, посочи той.

Сега потърсих среща с премиера и министрите на финансите и на спорта, получих подкрепа, обясни Симеонов и заяви категорично, че действията му не са нагласена атака срещу хазартния бизнес.

Ангел Ангелов, представител на "Евробет", обаче се включи по телефона в предаването и заяви, че няма анализ какъв ще е ефектът върху спортния тотализатор след промените в Закона за хазарта, както и че текстовете противоречат на Конституцията.

„Пускането на подобен закон е в противоречие с член 19 от Конституцията, която ясно казва, че национализацията е забранена, както и всяка форма на монопол. В момента излиза така, че господин Валери Симеонов предлага противоконституционен закон“, заяви Ангел Ангелов, който се включи по телефона.

Това са манипулации, не се налага монопол върху хазарта, а само върху лотарията като форма на хазартна игра, и то с оглед здравето на нацията, обяви в отговор Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ обяви още, че очаква и политически дивиденти от промените, които предлага. По думите му въпросът до някъде е и политически.

„Естествено е, че ще имам и политически дивиденти. Знаете кой е основният спонсор ДПС – собственикът на Lafka“, заяви още Валери Симеонов.

Той припомни, че през 2014 г. Йордан Цонев от ДПС внася промяна в закона за хазарта, с която се определят начини, по които се плащат такси от всички, които извършват хазартна дейност. „И там г-н Цонев съвсем случайно е пропуснал да пише лотарията. Писал е "бинго", писал е "лото", писал е всички други, но пропуснал лотарията“ – така според Симеонов след това на държавата цяла година не е платена и стотинка.

Йордан Цонев отговори по телефона, че не отговаря на истината, че в предложенията му за промяна на закона за хазарта през 2014 г. няма думата "лотария".

По предложения на народни представители в залата тогава са вкарани текстове, с които направиха така, че лотарията да е извън този обсег, обясни депутатът от ДПС.

Законопроектът за хазарта ще бъде подложен на обществено обсъждане и след това ще влезе в пленарна зала, обясни още лидерът на НФСБ и категорично заяви, че държавата ще ограничи тази дейност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!