Водният режим в Перник засяга около 60 000 души

Трудно е да се каже колко домакинства ще бъдат засегнати от режима на водата в Перник, вероятно са под 60 000 души. Това заяви инж. Иван Витанов, управител на ВиК Перник пред БНТ.

Детските градини и училищата трябва да се запасят със съдове с вода, защото ВиК дружествата не разполагат с такъв брой водоноски. Към момента имаме 4 водоноски, които цяло лято ги раздвижваме между селата, уточни инж. Витанов.

Припомняме, от 18 ноември Перник и околните села минават на воден режим. Вода ще има само в часовете от 16 до 22 часа. В най-лошия случай това ще продължи до април следващата година. Още преди въвеждането на водния режим живеещите в Перник през по-голямата част от денонощието са без вода заради многото аварии.

Освен градовете Перник и Батановци, засегнати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Една от причините за водния режим е, че 70% от водата в Перник се губи заради аварии. За месеците август, септември и октомври 2019 има 70% повече аварии, в сравнение със същия период на 2018 г., каза инж. Витанов.

Една от причините за водния режим в Перник е, че нищо добро не се е случило десетки години назад във водоснабдителното дружество. Материали, труд, гориво, машини – всичко е за сметка на дружеството. Идеята е по-малко вода да изтича, каза инж. Витанов.

Тази година е тежка по отношение на валежи. Язовир Монтана също е в тежко състояние. Язовир Искър е с многогодишен, язовир Студена – едногодишен дебит, в него водата в рамките на 1 г. се мени изцяло, уточни хидроинженерът.

По думите му до 2023 г. трябва да е готов водния цикъл на Перник.

Такъв режим на водата обаче не се е налагало от 93-та година. Причината сега е заради ниското ниво на водата в язовир Студена.

Малко по-късно експерт от МОСВ коментира пред БНР, че имало източване на 1/3-та на язовир "Студена" през 2018-та г., а самото ВиК разполага със собствен ВЕЦ. Защо не се ползва водата от язовир "Пчелина", пита реторично експертът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!