FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Горанов: Продължаваме с разумната финансова политика

Българското правителство ще продължи да води благоразумна фискална политика и в условията на пандемията от COVID-19. Това е записано в писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до народния представител от левицата Кристиян Вигенин, публикуван на сайта на финансовото министерство, предаде БНР.

В него Горанов потвърждава, че страната ни уверено върви към присъединяване към валутно – курсовия механизъм ERM II и тясно сътрудничество с Банковия съюз.

В писмения отговор до Вигенин финансовият министър Горанов описва извървените стъпки и подписаните споразумения от влизането ни в Европейския съюз до момента, като изтъква и ключовата роля на структурните реформи, проведени с цел устойчива конвергенция със страните от еврозоната.

Присъединяването към ERM II, а в последствие и в еврозоната, се очаква да доведе до увеличаване на кредитния рейтинг на страната ни, което да намали рисковата премия за нея – т.е. бихме могли да поемаме дълг на по-изгодна за нас цена.

Горанов припомня и част от инструментите, които са достъпни за европейските икономики, ако изпаднат в трудност заради кризата с COVID-19. Сред посочените инструменти са програмата за изкупуване на облигации в условията на пандемия на Европейската централна банка (ЕЦБ), ресурсът на Европейския механизъм за стабилност и Механизма за подкрепа на платежния баланс.

Горанов припомня и сключването на "суап линия" с ЕЦБ за два милиарда евро, каквато имат Дания и Хърватия. Това е и важно политическо послание, положителна оценка на свършеното дотук, категоричен е Горанов.

България може да се присъедини към валутния механизъм ERM II, наричан „чакалня на еврозоната“, и да влезе в тясно сътрудничество с Банковия съюз през юли, ако изпълни последното условие, както вчера потвърди заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!