Горя Драгоманското блато

Пожар горя в Драгоманското блато. Огънят е обхванал суха растителност, но няма опасност за защитените територии по "Натура 2000", които са наоколо, съобщи „Нова телевизия“.

На място има един екип на пожарната и доброволци, които се опитват да потушат огъня.

Предполага се, че пожарът е умишлен. Цяла нощ на мястото имаше екип на Пожарната и доброволци, които се бореха с огъня. Те успяха да го локализират, за да не могат пламъците да прескочат шосето и да стигнат до гората.

Опасност за хората в Драгоман няма.

Близо една трета от Драгоманското блато е засегнато от пожара.

Сигналът за пожара е подаден около 19 ч. вчера, а според кмета на Драгоман става въпрос за умишлен палеж.

Изгорели са екопътеката, мостчето, кулата за наблюдение на птици. Пожарът е овладян в ранните часове на днешния ден и може би в рамките на тази една трета от блатото биотопът е напълно унищожен, заяви пред БНТ Андрей Иванов, кмет на Драгоман.

Блатото има своята способност да се възстановява, тъй като кореновата система е под водата и благодарение на това, че е зима, птиците не са тук, добави той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!