Facebook

Евдокия Манева: Нено Димов е изкупителна жертва!

Бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева разкритикува остро управлението на водите у нас. В предаването "Още от деня" по БНТ експертът заяви, че темата с водната криза не е от вчера или днес – още в първото правителство на Бойко Борисов преди 7-8 години стратегията за управление на водите е била приета в "осакатен вид" от МС и Народното събрание. Именно сега разглежданите реформи в управлението на ВиК сектора са били отхвърлени тогава от Борисов.

Манева смята, че Нено Димов е изкупителна жертва, а всъщност проблемите се коренят в липсата на експертиза и контрол. Дължат се на невежество, безотговорност и политически решения.

"Има три много важни въпроса покрай така създалата се ситуация: Защо се случи? Кой е виновен? Какво трябва да се направи незабавно и в дългосрочен план. На първия въпрос категорично мога да отговоря, че водната криза Перник и в други региони от страната е в резултат на лошото управление на водите. Много лошо управление на водите. Но това не е нова тема. Още в края на 2011 година, по време на първото правителство на Борисов, ние в МОСВ възложихме, съзнавайки всички тези заложени проблеми, да се изготви стратегия за управление на водите в България и в края на 2012 година, след голямото наводнение, този документ беше готов. Той беше приет от Министерски съвет и народното събрание в доста осакатен вид, а именно, че това, което не се прие беше с управлението на ВиК сектора. Това беше важно, но предложенията бяха отхвърлени от премиера и МРРБ. Това трябваше да се направи още преди седем години.", категорична беше Манева.

Манева е категорична, че по основните принципи на управлението на водите трябва да има консенсус, да не надделяват политически съображения. Тя цитира Закона за водите, съгласно който политиката по водоснабдяването е отговорност на министъра на регионалното развитие и всички негови специалисти надолу по веригата.

По отношение на контролната система бившият екоминистър е на мнение, че тя на практика не съществува: контролните органи са най-потърпевши от липсата на експертиза.

Що се отнася до до използването на питейна вода за промишлени нужди Манева подчерта, че "Стомана – Перник" е длъжна да има алтернативен водоизточник и да се снабдява извън питейното водоснабдавяне.

"Не може за сметка на населението да се подава вода и да се поставя на колене министъра, но той след това отива в ареста."

Евдокия Манева е убедена, че трябва подробно да се проучат причините за кризата. След това анализът на ситуацията ще подскаже решението за казуса "Перник".

В контекста на необходимата експертиза тя подчерта, че е много важно кой ще стане министър. В отговор на кресливите критиките Манева препоръча "някои от лидерите на най-гласовитите екологични организации да оглавят Министерството на околната среда и водите".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!