FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

ЕК предупреди България за дискриминация на вносни хранителни стоки

Европейската комисия изпраща официално уведомително писмо на България заради дискриминационните мерки, които държавата налага на търговците на дребно и ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти, съобщи БНР.

Българското законодателство принуждава търговците да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, както и да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители, подчертават от Комисията.

Оттам допълват, че това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създава по-благоприятни и конкурентни условия за местните хранителни продукти, а това води до дискриминация на сходните вносни продукти.

България трябва да отговори на Комисията в рамките на един месец.

Ако не получи задоволителен отговор, ЕК може да изпрати на страната ни мотивирано становище.

Постановлението, с което търговските вериги се задължават да предлагат български хранителни продукти, не засяга свободното движение на стоки и не предвижда ограничения за предлагане на продукция от държави членки на Европейския съюз и трети страни.

Това се казва в позиция на министерството на земеделието в отговор на официалното уведомително писмо, в което Брюксел настоява за преразглеждане на тази мярка.

Според агроведомството постановлението е насочено към подкрепа на местните производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони и риск от пренасяне на заразата при транспортиране.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в полза на потребителя без да засягат каквито и да е правила, уточняват от ведомството.

Министерството на земеделието ще изпрати в срок обяснение до Европейската комисия, се казва още в позицията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!