FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ето каква е причината за смъртта на китаеца в Банско

Увредени сърце и бял дроб са причината за смъртта в Банско на 56-годишния английски турист от китайски произход. Това е заключението на съдебния лекар, извършил аутопсия на тялото, предаде БНР.

Чрез Районната здравна инспекция са изпратени проби за вирусологично изследване, което да отхвърли или потвърди наличието на коронавирус. Аутопсията на тялото е била извършена от съдебен лекар в присъствието на епидемиолози, представители на Районна здравна инспекция. Заключението в доклада посочва като причина за смъртта на мъжа сериозно увреждане на сърцето и белия дроб. Заради предприетите у нас извънредни мерки с оглед неразпространението на коронавируса, са взети проби и за вирусологично изследване, потвърди д-р Веселка Мончева от Районна здравна инспекция:

„Взетите проби лично ги занесох в Националния център по заразни и паразитни болести и в момента се работят. Резултатите излизат за повече от 24 часа, но колегите ще направят всичко възможно да излязат по-рано“, каза тя. Починалият в хотел в Банско турист е британски гражданин от китайски произход и не е посещавал Китай от 2018 г. Снощи той се почувствал зле и загубил съзнание. Дошлият на място екип на Спешна помощ само констатирал смъртта му.

По предварителни данни починалият е имал сериозен сърдечен проблем и е претърпял операция миналата година, съобщи д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. От началото на зимния сезон в Банско не са регистрирани туристи от азиатската държава, в която беше обявена епидемия от коронавируса, заявиха от Съюза на туристическия бизнес в курорта. Те обаче не скриха притеснението си от случая, че при подобни съмнения тестове могат да се направят само в София, в Благоевград няма. Починалият мъж пристигнал преди няколко дни от Лондон, където живее от дълги години, заявиха от Съюза на туристическия бизнес в курорта.

„Той е роден и живял отдавна във Великобритания, така че това въобще не може да бъде свързвано с това, което се случва в Китай в момента“, каза Зорка Тумбакиева. „Засега всички колеги са единодушни, че ние не сме имали туристи, пристигащи от Китай“, добави тя. Паника в курорта няма, но се взимат всички необходими превантивни мерки и при най-леките признаци на неразположение на гостите и персонала на туристическите обекти. „Имаме изключително добре оборудван медицински център. Всеки, който има нужда от някакви изследвания, може да ги направи в града“, каза още Зорка Тумбакиева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!