FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Иван Портних: Когато спуканият тръбопровод се е изграждал, аз не съм бил кмет

До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро при благоприятни метеорологични условия, а вчера бе извадена първата 300-метрова част, съобщи кметът на Варна Иван Портних, цитиран от регионалното издание Varna24.bg.

"В постоянна връзка сме с фирмата-изпълнител, работи се много динамично, но и трудно, защото е в района на фарватера. Екипът има готовност да работи и през нощта, за да бъде решен проблемът максимално бързо", коментира вчера кметът.

Кметът припомни, че аварията е на тръбопровод, пуснат в експлоатация 2011 г., а първата копка е април 2009 г. "С други думи, това е преди да вляза в управлението на града. Напомням, за да е ясно, че обектът е бил изграден далеч назад във времето от фирма SFELINOS S.A, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите", каза той.

"Това не е нов тръбопровод и когато се е изграждал, не съм бил кмет", оправда себе си Портних.

Иван Портних обясни още, че поддържа връзка с останалите ведомства, ангажирани по темата – РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, ИА "Рибарство и аквакултури“. Вчера е провел среща и с проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология, която му е предоставила и снимковия материал. "Община Варна не отговаря за чистотата на водите. Всички институции са информирани за проблема, нека си свършат работата“, допълни той.

По отношение на разпространени кадри на друга тръба във Варненското езеро, кметът заяви, че това е аварийна тръба на ПСОВ "Варна“, която не се използва. "Вероятно има и други тръби в езерото, затова ще бъде добре областният управител да направи обследване на цялата територия на водния басейн, който е на територията на 3 общини“, коментира Иван Портних.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!