Кирил Домусчиев, КРИБ: Делът на сивата икономика в страната е 37,8%

През 2019 г. асоциацията на работодателите в България е представила пред институциите 63 позиции. Най-много, а именно 14 са становища, са на тема енергетика, а по социалните въпроси са изпратени цели 6 позиции, споделиха от бизнеса.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пое ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) през 2020 г. А при представяне на приоритетите на бизнеса председателят на КРИБ Кирил Домусчиев каза пред журналисти: „Имаме с какво да се похвалим, нашата икономика работи стабилно и върви нагоре“.

Бизнесът настоява за предотвратяване на данъчните измами чрез обратното начисляване на ДДС. Те искат и да няма разлика между налога на малки и средни предприятия и големи фирми, а именно отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на налога върху доходите на едноличните търговци.

Работодателите искат ускорение на изграждането на електронно правителство, както и да се насърчи дигитализацията във фирмите. Да се насърчи и обучението по предприемачеството, а в тази насока работодателите ще продължат дуалното обучение, както и да се насочи вниманието към инженерните и техически специалности.

Битката със сивата икономика и корупцията, както и борбата с монопола и картела за работодателите от АОБР остават приоритет. „Всяка година засягаме проблема със сивата икономика. Към декември 2019 г. делът на сивия сектор у нас е 37,8%, което показва неблагоприятна тенденция“, коментира Домусчиев.

Мръсният въздух е проблем и за бизнеса и води до допълнителни разходи, допълни той. Като една от мерките, които те подкрепят, е да се завишат данъците на автомобилите, които замърсяват въздуха в градовете, както и да се инкриминира гореното на отпадъци.

„Очаквам 2020 г. да влезем в чакалнята на еврозоната“, категоричен бе председателят на КРИБ. Присъединяването на страната ни към Шенген и ОИСР също са на дневен ред на важните за работодателите теми.

Един друг любим приоритет на работодателите – облекчаване на визовия режим за хора от трети страни. „С 12% се е увеличила средната работна заплата в страната през 2019 г.“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По думите му по заявка на българските фирми Агенцията по заетостта трябва да внася чужденци в България, вместо да изнася българи в чужбина. Промени в закона за анонимния успех, Диверсификацията на ток и газ е изключително важна тема. „През последните дни се наблюдава парадокс – България започна да става нетен вносител на ток, а бяхме голям износител. Но до там я докарахме“, каза още председателят на КРИБ.

От АОБР предлагат и таксата „задължение към обществото“ да се заплаща от износителите на ток. Според работодателите трябва да се уредят отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на ток с американските централи, както и да се изграждат нови мощности само на пазарен принцип, без преференциални цени.

Първите три дни от болничните да не се плащат от работодателите, както и да се регламентира извънредният труд, настояха работодателите.

Те споменаха, че през 2020 г. ще има 260 работни дни в България и техните членове ще произведат 130 милиарда БВП.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!