FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Марешки: Бензинът може да поевтинее с 30-40 стотинки

Цената на горивата може да падне с 30-40 стотинки с изграждането на държавни бензиностанции. Това коментира лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пред "Здравей, България" по "Нова телевизия".

„При стабилизиране на пазарните нива на международните пазари се видя, че може да се поддържа разлика в размер на 30-40 стотинки от това, на което се продаваше стандартно в България. В тази криза, през която минахме сега и срива на международните пазари, можеше да се достигне и до по-големи разлики“, каза Марешки в отговор на въпрос колко може да се очаква да намалеят цените.

Според него проверката на Комисията за защита на конкуренцията, при която беше запечатан офисът на Българската петролна и газова асоциация е правилна, но „леко закъсняла“. „Такива влизания в офисите трябваше да има при предишни проверки. Не съм сигурен, че ако е имало документи, не са заличени“, коментира Марешки.

„Проверките в Румъния показаха проблем, показаха наличието на картел при същите играчи, каза още той. „Не мисля, че едни същи играчи в различни държави имат различно поведение“, добави Марешки.

„Готови сме да помогнем“, каза той и поясни, че „Воля“ подава ръка, а вече не е ясно дали управляващите ще я приемат.

Собственикът на VM Petroleum подчерта пред "Нова телевизия", че сега държавата копира идеята му за Държавна петролна компания. "Искам просто да има полза за българския народ и иначе хубавата идея да бъде опорочена", уточни той, като подчерта, че не иска начело на проекта да е "някакъв чиновник", който да го опорочи.

Припомняме, че Марешки изрично пожела да оглави проекта за създаване на Държавна петролна компания.

Не е задължително гориво за държавните бензиностанции да се взема от "Лукойл", но това е най-лесният вариант. Тази битка я виждам като опит за нормализиране на пазара, а не като битка срещу "Лукойл" или друг играч, уточни Марешки. Той се защити, че взема гориво от легални източници и че няма толкова много места – 2-3 източника, сред които "Лукойл", "Ромпетрол" в Румъния и от Гърция.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!