Обсъждат квоти за българска музика по радиото и телевизията

Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди на днешното си заседание два проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от „Обединени патриоти“, съобщи Българското национално радио.

Единият законопроект предвижда въвеждането на квоти за българска музика в радио- и телевизионните програми, а другият предлага мерки срещу дезинформацията в Интернет.

Най-малко 1/3 от музикалното съдържание на медиите, извън новини, спортни предавания, реклами и филми, трябва да е предназначено за българска музика, а най-малко половината от българската музика с текст трябва да бъде с текст на български език. Предвидени са и санкции от 5 000 до 20 000 лева.

Вторият проект за промени с Закона за радиото и телевизията е внесен от Александър Сиди и негови колеги от групата. В него се предвижда регистрация в СЕМ на сайтовете и платформите.

В становището на БНР се посочва, че предложените в проекта разпоредби освен, че влизат в противоречие с основн принципи на конституционното и наказателно право са практически неприложими. Редица организации, сред които Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори, както и СЕМ, също излязоха с отрицателно становище по проекта.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!