FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Отвори врати новото ни консулство в Барселона

Шестима наши сънародници се възползваха от услугите на новото българско консулство в Барселона, което днес отвори врати за граждани. Четирима души са подали заявления за документи за самоличност, а двама са получили заверки на пълномощни, съобщи Министерството на външните работи.

Още по темата

8 май 2019 22:08

10

Адресът на новото ни задграничното представителство е Avenida de la Riera de Cassoles, 54, Barrio Vila de Grаcia, Distrito Grасia, а приемното време е от понеделник до петък от 9.00 до 12.30 часа.

От екипа на консулството уточняват, че от понеделник до четвъртък ще се приемат заявления за документи за самоличност, пълномощни, декларации, сертификати и документи по гражданско състояние, а в петък ще се извършват бракосъчетания /без последния петък от месеца/ и ще се приемат заявления за визи, за документи за придобиване и отказ от българско гражданство, както и ще се връчват готови документи.

Предоставянето на консулски услуги ще става само по предварително записан час, който ще се запазва по един от следните начини: онлайн на интернет адреса: https://www.consulatebg.eu/book – за подаващите заявления за български лични документи; на електронния адрес на консулството: [email protected] до 17.00 часа на предхождащия посещението ден/дни. При наличие на свободен час гражданите ще получават потвърждение по електронната поща, което следва да носят разпечатано или да покажат на телефон. Ако за поискания ден няма свободни часове, ще им бъде предложен първият възможен час за друг ден. Другият начин за записване на час е по телефона на консулството: + 34 937969950 – между 15.00 и 17.00 часа на предходния ден/дни.

Решението за откриване на консулство на Република България в Барселона беше взето от Министерския съвет на 5 май 2109 г. по предложение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, припомнят от МВнР.

Консулският окръг на задграничното ни представителство обхваща автономната област Каталуния и автономната област Арагон. В Каталуния живее голяма българска общност, възлизаща по официални данни на 11 239 души, а по неофициални на около 25-30 000 души. През 2018 г. областта е била посетена от 30 100 български туристи, като по-голямата част от тях са посетили Барселона.

Откриването на консулството в Барселона ще допринесе значително за подобряването на консулското обслужване на българските граждани, пребиваващи в тази част на Кралство Испания, посочват от МВнР.

Източник: DNES

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!