Откриха паметник на Хаджи Димитър в Запорожието

Бюст-паметник на Хаджи Димитър бе открит в украинския град Мелитопол, в областта, в която живее най-голямата българска общност.

На тържествената церемония присъстваха зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, депутатът от Украинската Рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, народният представител от НФСБ Йордан Апостолов, представители на местната и държавна власт в Мелитопол, наши сънародници, живеещи в Украйна.

Паметникът на българския национален герой бе издигнат в парк „Сливенски площад” в запорожкия град.

Парламентарната ни делегация, водена от Валери Симеонов е в Запорожието по покана на българската общност там за IX-я Събор на българите в Украйна. Най-мащабното българско събитие за повече от 300 хиляди наши сънародници там се провежда от 1998 г. под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна, пази и съхранява родните традиции.

Нашите сънародници посрещнаха по стар български обичай – с хляб и сол, в народни носии лидера на НФСБ пред сградата на Дружеството за българска култура „Балкани”.

„За мен е чест да засвидетелствам признанието на цяла България към вас като общност, която отстоява и пази българския дух, традиции и култура”, приветства българите в Украйна Валери Симеонов. Той и колегата му Йордан Апостолов се включиха в тържествената сесия и международната конференция „Българите в Северното Причерноморие”, организирани в рамките на IX-я Събор.

Симеонов бе категоричен, че българската държава е обърната с лице към нашите сънародници зад граница. Народните представители от НФСБ ще продължат активно да работят по решаването на проблемите и важните за живота на общността ни в Украйна въпроси.

Веднага след това Валери Симеонов се срещна и разговаря и с кмета на Мелитопол Сергей Минко.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!