От NOVA съкратиха „уж временно свалени от екран“ журналисти

"Нова телевизия" е съкратила журналистите, които преди седмици бяха поставени в “престой” заради извънредното положение. Това потвърдиха пред "Свободна Европа" водещите Мирослава Иванова и Галя Щърбева.

“Съкратена и безработна съм”, бе лаконичният коментар на Иванова пред изданието. Щърбева също потвърди, че медията е прекратила договора ѝ. За това свидетелства и публикация в личния ѝ фейсбук профил.

В средата на април стана ясно, че знаковите за медията лица – водещата на сутрешното предаване в събота „Събуди се“ Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа ѝ – Галя Щърбева и Мария Йотова, са свалени от ефир. Продуцентката на съботния екип Станимира Иванова също беше свалена от ефир. Освен тях от ефир слезе и репортерът Живко Константинов. Посоченото основание пред тях тогава бе, че заради кризата от COVID-19 и въведеното извънредно положение, медията трябва да направи 30% съкращения.

Ето защо телевизията се възползва от въведения член в Кодекса на труда, който дава възможност служители да бъдат “поставени в 15 дневен престой”. След това работодателят може да ги съкрати. При такъв тип освобождаване от работа служителят може да се запише на трудовата борса.

Срокът на “престоя”, регламентиран в трудовия кодекс, е изтекъл в началото на седмицата. Веднага след това телевизията е съкртила журналистите си. Текстовете в Кодекса на труда, променени със Закона за извънредното положение, гласят, че „работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение“.

Детайл в историята е, че съкращаването на журналистите се случва в последните дни на извънредното положение, което е в сила до днес (13 май).

Управителят на "Нова телевизия" Ива Стоянова не е отговорила на обажданията на "Свободна Европа", за да коментира казуса. В средата на април Стоянова коментира, че след изтичането на “престоя” медията “ще търси опции за по-нататък”. Такива обаче за част от водещите имена в медията явно не са намерени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!