Пациент от COVID отделение в Пловдив с шокиращи разкрития

Пациент, лекуван от коронавирус в общинската болница "Св. Мина" в Пловдив, сигнализира в предаването на БНТ "България в 60 минути" за липсата на достатъчно кислородни апарати. Здравното заведение от няколко седмици работи изцяло като COVID болница, но все още продължава нейното дооборудване, признаха от ръководството.

"Предпоследният ден, преди да бъда изписан, бях преместен в друга стая, за да може друг човек, който има нужда, да дойде на моето място. Около мен имаше редовно хора, които пуфтяха, не можеха да дишат", спомня си Павлов. От община Пловдив вече са изпратили писмо до Министерски съвет с искане за отпускане на средства за закупуване на допълнителна медицинска апаратура.

"Почти всички, които сме с COVID-19, имахме задух. Аз имах голямото щастие поне да бъда в стая с два апарата. В другите стаи липсваха, или липсваха част от компонента, за да се пусне кислородният апарат", разказва Мирослав Павлов от Раковски.

Той постъпва в болница "Св. Мина" на 12 ноември, няколко дни след като са открити първите 22 легла в преобразуваното в COVID Вътрешно отделение.

Проф. д-р Петър Петров, управител на болница "Св. Мина" обясни: "Не във всички стаи имаме накрайници с кислород, но работим по това. Експертна оценка е направена и очакваме по най-бързия начин да докараме до максималния брой легла кислород. По стандарт не се изисква до всяко легло кислород". От болница "Св. Мина" признаха, че имат проблем със специализираната медицинска апаратура и за момента работят с наличната. Добрата новина е, че вече имат три респиратора, очакват още един от дарител. Предстои да бъде дооборудвана и кислородната инсталация.

В писмо до Министерския съвет от община Пловдив настояват за осигуряване на средства за закупуване на необходимата апаратура, за да функционира болницата като специализирана за лечение на COVID-19.

Обмисля се и друг вариант за допълнително финансиране на "Св. Мина" – помощ от съседните на Пловдив общини, от където има немалък брой пациенти.

Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив заяви: "Към днешна дата около 35% от пациентите с COVID-19, преминали в болницата, са от съседните общини и продължава тази тенденция да се увеличава".

В момента в болницата са разкрити 90 легла, от понеделник по заповед на РЗИ леглата трябва да бъдат 137. Това изисква и допълнителен медицински персонал.

Мирослав Павлов каза още: "Те отговаряха за три етажа болни хора. Толкова малко персонал и въпреки всичко докторите, сестрите и санитарите толкова се стараеха миличките, преуморени".

Мирослав вече е изписан за домашно лечение, а в "Св. Мина" посрещат поредния пациент, който се нуждае от лечение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!