FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Правната комисия прие на второ четене промените в Закона за здравето

Парламентарната правна комисия гласува на второ четене промени в Закона за здравето. Текстовете уреждат мерките, които влизат в сила след края на обявеното извънредно положение, 13 май, както и законодателни действия при състояние на епидемична обстановка. Предстои промените да се гласуват окончателно в пленарна зала, съобщи novini.bg.

Народните представители приеха с решение Министерски съвет, а не здравният министър, да обявява извънредна епидемична обстановка. Това ще може да се случи обаче по предложение на министъра на здравеопазването, когато са покрити посочените в закона критерии и условия. Заповедта на Министерски съвеът ще подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

По време на обсъжданията Валентин Савов от Българска асоциация на заведенията посочи, че мярката за подкрепа 60/40 не работи и добави, че на бранша би помогнало отсрочването на публични задължения, намаляване на ДДС ставката и увеличаването на минималния праг за задължителна регистрация по ДДС. От

Министерството на труда и социалната политика заявиха, че до 8 май по мярката са подадени над 10 000 заявления за повече от 165 000 лица., като са били обработени заявления за около 51 000 лица.

Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет заяви, че по време на извънредното положение 14 000 адвокати са преустановили дейността си, но не са получили никакви облекчения или помощ от държавата, като добави, че трябва да се подпомогнат онези, които имат под минималния доход на месец.

Пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че след 13 май който пътува до Гърция например, като се върне ще трябва да бъде задължително под 14-дневна карантина. Министър Ангелкова каза още, че са уточнени съвместно с Министерството на здравеопазването указанията по отношенията на посещение на плажове у нас, като предстои да се публикуват.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!