FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Приеха промените в Закона за управление на отпадъците

Парламентът прие днес единодушно промените в Закона за управление на отпадъците на първо четене, внесени от ГЕРБ и БСП, съобщи БНР.

Поправките целят уеднаквяване на правния режим за дейностите с всички видове отпадъци, намаляване на сивия сектор в бранша и повишаване на контрола и проследяването на отпадъците.

Сред предложенията на опозицията са изискването да се въведат банкови гаранции за всички лица, които се занимават с отпадъци, независимо от техния вид, и денонощно наблюдение на всички площадки.

Манол Генов от БСП обобщи:

„И въвеждането на банкови гаранции за всички субекти, участващи в този процес – оператори, търговци, производители, ще доведе до изсветляване на сектора, до сериозни гаранции за контрол върху него“.

От ГЕРБ пък предлагат регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен и наличен на сайта на министерството на околната среда и водите и на изпълнителната агенция по околната среда.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Ивелина Василева заяви: „Основната цел на законопроекта е да постигнем пълни гаранции, че обществото е информирано за всички дейности, свързани с управлението на отпадъците – оползотворяване, изгаряне, които предизвикаха сериозни притеснения сред гражданите в България. Законопроектът е в пълен унисон с духа на екологичното законодателство“.

ГЕРБ предлага и изменения, свързани с т.нар. възстановен данък, който е въведен в законодателството през 2018 г., но няма конкретно определение, поради което често се заобикаля законът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!