Прокуратурата и икономическа полиция призовали на разпит протестиращи мед. сестри

Защо и кой точно сме изплашили не мога да си обясня. Синдикатът на българските медицински сестри започна да бъде привикван от прокуратурата. Бойка Анастасова бе привикана преди две седмици, мен също ме викаха и искаха да отговарям на въпроси по телефона'', това заяви в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком лидерът на протестите на медицинските сестри – Мая Илиева.

Друга от протестиращите – Вера Иванова от ''Системата ни убива'', сподели, че прокуратурата е задействана от сигнал срещу действията на синдиката. По думите ѝ срещу Бойка Атанасова сигналът е подаден, тъй като тя оглавява синдиката в болница "Пирогов".

"Никой не ни казва за какво е сигналът. Искат да разберат кой и как е създал синдиката, с имена, с ЕГН-та, адреси. Започнаха по телефона директно да разпитват. Бойка отиде доброволно с адвокат, където се оказа, че нямат основание тя да бъде разпитвана. Тя беше викана в икономическа полиция в 6-то районно управление. Мен също ме извикаха по същия начин, поисках да бъда призована не по телефона, а писмено с призовка, за да знам като обвиняема ли ме викат или в друго качество", сподели Илиева.

"Оказа се че ние сме единствените в страната, на които исканията не са изпълнени'', коментираха те.

''Ние като синдикат не можем да подкрепим г-жа Мая Манолова, защото тя е политическо лице вече. Тя ни е помагала, когато беше омбудсман. Тези, които биха застанали зад нашите искания, могат да го направят, независимо от коя политическа партия са.", заяви още Мая Илиева.

"Ние се борим за живот. След 5 години успяхме да се преборим за един закон, който не беше приет в цялост и в момента има хора, които са оставени без асистент. Не мога да се обърна срещу човек, който ни е подкрепял, какъвто в случая е Мая Манолова, която тръгна да пише този закон. Ние сме ходили и при предишния омбудсман, но тогава той не ни обърна внимание. Толкова години сме се разграничавали от политически партии. Днес те нямат интерес към нас, предлагали са ни депутатски места и какво ли не, но ние имаме кауза и не ни интересуват тези неща. Заплашваха ни, вадиха ни нож, обгазяваха ни, с оръжие са ни заплашвали. Мен това не ме плаши, защото мен за живота ми не ме страх, аз искам детето ми да е добре, ако мен ме няма, него също няма да го има.", каза още Иванова и призова хората да ги подкрепят в исканията им за оставки и да излязат на протест'', заяви още Вера Иванова.

"След пандемията, дори и хората, които преди не знаеха защо протестираме, вече всички знаят. Аплодисментите ги приехме малко и като лицемерие, защото за повече от година много хора не разбраха защо протестират медицинските сестри. Сега, когато ни питат как да ни благодарят, аз винаги им казвам, че когато ме видят на улицата, нека да застанат до мен и това ще бъде най-голямата им благодарност.", призова мед. сестрата Илиева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!