FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Проф. Кантарджиев: Трябва да си обясним малкото заболели от COVID-19 у нас

Трябва по някакъв начин да обясним малкото заболели и починали от COVID-19 в България. Предвиждаме целогеномно секвениране на РНК на 48 вирусни щама, с които населението у нас се е срещнало. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По време на брифинг на Националния оперативен щаб той обясни, че чрез метода ще може да се даде отговор на въпросите какъв е генетичният тип у нас, колко са типовете, какви са различията при протичането на заболяването и какъв е изходът от заболяването спрямо щама.

„Щамът на коронавируса в Китай вече е мутирал и е по-различен от това, което се проявява в Европа. Трети генетичен модел пък се вижда в САЩ“, изтъкна проф. Кантарджиев.

По думите му различното протичане на заболяването и възможност за заразяване са важни фактори, тъй като спрямо тях се правят избори за противоепидемичните мерки в съответната държава.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!