Радан Кънев: ЕНП подкрепя ГЕРБ, защото дават най-голяма бройка депутати

Евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев изпрати тази сряда писмо до Европейската народна партия, в което призовава европейската десница да не бъде пасивна по отношение на събитията в България.

„Това, за което събрахме подписи и това, за което призовавам, е открит дебат в пленарната зала на ЕП. Разумното за ЕНП е да го подкрепи. Защото иначе ще остане в изолация и преди всичко ценностите на европейската десница ще изглеждат неискрени и фалшиви в очите на българските граждани“, заяви Кънев в „Лице в лице“.

„Най-важното нещо, което каза Туск днес, е „Имаме нужда от повече информация какво се случва в България“, каза евродепутатът, според когото колегата му Александър Йорданов не е прав в изявлението си, че на днешното си заседание ЕНП е подкрепила ГЕРБ.

„Не е тайна, че ЕНП от 14 години подкрепя ГЕРБ. Политическа подкрепа за ГЕРБ е защото дават най-голяма бройка (депутати). Това е ясно. То е цинично. То носи големи негативи на ЕНП в България в момента, но това е партийнополитически въпрос“, каза Кънев.

„Какво ще се случи на изборите в България, дали ще са редовни или предсрочни, това са стриктно вътрешнополитически въпроси. Към тях ЕС и европейските институции нямат отношение и неслучайно не са взимали отношение към предизборната кампания в някоя държава. Какво обаче с е случва с правосъдието в една държава, дали то е независимо, дали прокуратурата има някаква форма на обществен контрол, дали тя злоупотребява със своите правомощия, има ли достъп българският гражданин до свободни медии – всичко това е европейски въпрос. Защото влизайки в ЕС, всяка една държава дава на своите граждани неотменими права, гарантирани от договорите за функциониране на Съюза“, каза евродепутатът.

Според него с изказването си, че „мафията иска да свали правителството“, премиерът Борисов въвежда в заблуждение за характера на протеста, защото „никой не може да обвини симпатизантите на Демократична България, които са с хиляди на площада, че са хора на Божков“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!