Расизъм по време на коронавирус

"Призоваваме ви да се разграничите публично от действията на Ангел Джамбазки, който е ваш колега в Европейския парламент", се казва в писмо на група граждани до българските представители на Европейския парламент.

Предлагаме ви пълния му текст:

На 18 март 2020 г. евродепутатът Ангел Джамбазки направи писмено искане до Националния кризисен щаб срещу коронавирус в България „да се поставят контролни пунктове на входовете на всички гета като национална мярка“.

Той помоли българските власти "да затворят" районите, населени с етнически роми, като мярка срещу разпространението на коронавирус, като по този начин намекна, че само ромските квартали в градовете са потенциални "огнища на зараза". В резултат на това някои български кметове отговориха на този апел, като наложиха етнически базирани ограничения за движението на роми, които не се прилагат към неромите – изключително опасен прецедент.

Расистките нагласи на вашия колега бяха добре известни и широко рекламирани от основните български медии през първия му мандат като евродепутат, което дори доведе до подаване на гражданска петиция срещу Джамбазки до Европейския парламент, а по-късно и до Европейския омбудсман.

Явно сега Джамбазки разглежда пандемията на Коронавирус и причинената от нея масова психоза като шанс да оправдае прилагането на намислената анти-ромска концепция, разработена от неговата политическа партия ВМРО-БНД.

Тази така наречена „Концепция срещу циганизацията“ не е приета от българското правителство досега заради широко разпространените протести на ромите в София, Брюксел, Гент, Ден Хаг, Кобленц и други градове в Европа.

Сега, когато хората се плашат и се изолират в домовете си поради огнището на коронавирус в България, партията ВМРО-БНД се опитва да използва въведеното извънредно положение. И докато в други страни хората се обединяват срещу общата катастрофа, в България се случва точно обратното – те се разединяват благодарение на политици като евродепутата Джамбазки. Дори онези жители на ромските квартали, които първи предложиха помощта си на властите, сега се питат: "Защо се държим така – помагаме на държавните органи?"

Очакваме да се разграничите ясно от Ангел Джамбазки по друга причина. Джамбазки направи въпросното предложение като представител на "всички българи в Европейския парламент". Следователно той действа от ваше име и мълчанието ви ще означава солидарност с Джамбазки и подкрепа за възгледите на партията ВМРО-БНД за „решаване на циганския въпрос“. Ако между крайно дясната партия ВМРО-БНД и политическите сили, представени от вас – ГЕРБ, СДС, БСП, ДПС и Демократична България, съществуват съвпадение на възгледи или някакво тайно споразумение, то българските граждани имат право да знаят това, за да решите как да гласувате следващия път. Едва ли е вероятно всичките ви избиратели да харесват политическата програма на коалицията „Обединени патриоти“, към която принадлежи ВМРО-БНД.

Бъдете честни с тези, които представлявате в Европейския парламент. Сега не е време да мълчим, сега е моментът да говорите открито за болестите на обществото и да потърсите лечение. Историята учи, че вирусът на омразата може да бъде също толкова опасен и смъртоносен, колкото всеки друг вирус. Не го подценявайте. Днес тя може да бъде насочена срещу ромите, утре срещу мюсюлмани или евреи, а след това срещу политическата опозиция и журналистите. Никой не е защитен, никой не е недосегаем, всички сме хора, всички имаме семейства, деца, родители, близки, които искаме да спасим от злото, независимо дали се нарича коронавирус, холера или „кафява чума“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!