FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Сачева: Проект „Родители в заетост“ се подновява

Общият брой на потребителите на социални услуги в домовете за стари хора, хора с увреждания и домове за деца и млади хора е 16 750, 10850 е персоналът, а до този момент имаме заразени с коронавирус 52 души и 44 души персонал. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от бТВ.

„Предприети са всички мерки тези хора да бъдат изолирани и да направим така, че да има всички възможни мерки за превенция за останалите“, заяви Сачева.

По думите ѝ единствено Видин е със силна концентрация на болни хора в домовете за възрастни, но има и области, в които няма нито един заразен.

„В 240 общини 42 000 души ползват услугата Социален патронаж. Отпуснати са целеви средства за диагностика и лечение на 1498 души, които нямат доход и здравни осигуровки – те са получили болнично лечение.

Над 30 000 души получават топъл обяд, като ще стартира и вторият етап от програмата за раздаване на хранителни продукти“, обобщи Деница Сачева.

Тя посочи, че предстои в следващите дни да се отпусне нов транш от 800 000 лева за Червения кръст, които отново да се използват за храни на нуждаещи се хора. Те ще се раздават с помощта на службите за социално подпомагане.

Получено е и дарение от БАН от 35 000 лв. за таблети за децата от институциите.

Продължава и мярката за подпомагане на родители в неплатен отпуск за гледане на дете – получени са 3 750 заявления. Още 30 дни ще се признават за трудов и осигурителен стаж в такива ситуации, припомни социалният министър. Тя съобщи, че има готовност еднократната помощ от 375 лева да се предоставя до края на годината за родителите в неплатен отпуск.

Проект „Родители в заетост“ се подновява – по него се осигуряват детегледачки при връщане на родител на работа, съобщи Деница Сачева. Всички, които искат да се възползват от проекта трябва да се обърнат към бюрата по труда.

Още преди 13 март, когато в страната беше обявено извънредно положение, броят на безработни е бил 201 000. Към днешна дата безработните са 377 000 души, уточни министърът на труда и социалната политика.

Среднодневният брой на регистрираните безработни в периода на началото на кризата скачаше с бурни темпове, имаше и ден с 9000 регистрирани, но към момента , в резултат на мерките, се задържа ръстът на регистрация на безработни и за 13 май данните сочат, че общо 1538 са се регистрирали, като 833 от тях са заявили, че се регистрират поради кризата с коронавируса, каза министър Сачева.

Тя отбеляза, че по Мярката „60 на 40“ все още се събират заявления. „Рано е да се правят изводи за успеха на мярката – ще стане ясно към 1 юли“, уточни Сачева. Министърът съобщи, че след това мярката ще продължи да действа, но по нов начин.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!