След 3 г.: Водата в Хасково вече е годна за пиене

От днес водата в Хасково е годна за пиене и готвене, след като 3 години не можеше да се използва нито за битови нужди, нито за консумациа заради радиоактивната опасност, съообщи бТВ.

Днес официално от РЗИ-Хасково обявиха, че към този момент има изчислена индикативна доза на радиоактивност, която е в норма, въпреки завишения при алфа активност.

Предстои проследяване на водата в следващите месеци и учестен мониторинг, заяви д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ – Хасково.

Още в събота кметът се похвали на премиера Борисов, че уран и алфа активност във водата вече нямa.

Въпреки отпуснатите преди 3 години над 2 млн. лв. за изграждане на дублиращи кладенци и водопроводи, решаването на проблема се проточи с години.

Строителството се забави години, по думите на кмета на Хасково Станислав Делчев, заради забавени процедури.

Общината изчисли 700 000 лева загуби за 3-те години без вода за пиене и питейни нужди, защото е трябвало да осигури трапезна за социални домове и детски градини.

Драмата с урана и алфа активността в Хасково започна преди 3 години и от тогава водата е забранена за пиене и готвене. Тогава стана ясно, че Басейнова дирекция е направила изследвания месеци по-рано на част от сондажите на Хасково, които са показали в пъти завишеност на уран и алфа активност, но тези проби са били включени в доклад, който месеци по-късно е би изчетен в Областната администрация – Хасково.

Последва спиране на част от кладенците на замърсената помпена станция, градът мина временно на режим, а прокуратурата започна разследване, което е прекратено година по-късно с мотива, че няма укриване на информация за качеството на водата в Хасково, както и че наличието на уран и алфа активност не носят опасност за здравето.

КЕВР трябва да реши дали ще има повишение на цената на водата в Хасково.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!