FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Столичната ул. „Съборна“ става пешеходна

Емблематичната ул. „Съборна“ в сърцето на София ще се превърне в пешеходна. Това обявиха главният архитект на града Здравко Здравков, зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев, кметът на район „Сердика“ Трайчо Трайков и независимият общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“, цитирани от бТВ.

Доклад за промяната вече е внесен в Столичния общински съвет. Проектът е разработен съвместно между неправителствената организация и Общината. Предвижда се два участъка от ул. „Съборна“ – между пл. „Св. Неделя“ и ул. „Цар Калоян“ и между ул. „Леге“ и ул. „Княз Александър I“, да станат напълно пешеходни.

В междинния участък се предвижда запазване на автомобилното преминаване, реорганизация на паркирането и разширяване на тротоара, с което да се облекчи преминаването на пешеходците.

Днес бяха показани и визуализации на бъдещия изглед на улицата. Общинарите обясниха, че са взети предвид и нуждите на бизнеса, и на живущите в района, затова именно затова част от улицата ще остане отворена за преминаване на автомобили.

От „Спаси София“ уточняват, че в преобразяването на ул. „Съборна“ за първи път ще бъдат приложени принципите на съвременния тактически урбанизъм – с евтини мерки ще се получи красиво пространство за пешеходците. По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки, кошчета и други елементи на градската мебел.

Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!