9% ДДС за ресторантите (ОБЗОР)

Парламентът се събра на извънредно заседание, като основната цел беше депутатите да решат по какви правила да живеем след 13 май. Изненадващо основната тема се измести към промените в данъчната политика. В парламента неочаквано пристигна премиерът Бойко Борисов, за да се срещне с парламентарната група на ГЕРБ. Последва среща и с коалиционните партньори.

Основната тема на срещите беше намаляването на ДДС за ресторантьорите на 9%. Бяха обсъдени и други икономически мерки, във връзка с кризисната ситуация. Борисов обясни, че по отношение на ДДС, финансовият министър Владислав Горанов е против тази мярка, но решението е политическо.

"Логиката, че хотелът плаща 9%, а ресторантът в него 20%, трудно може да се подкрепи", подчерта премиерът.

"Ако тази мярка не даде този ефект, който очакваме, тя може да бъде премахната. Това е временна мярка", обяви председателят на НФСБ Валери Симеонов.

В пленарната зала депутатите продължават да гледат промените в Закона за здравето. До момента е гласувано, че извънредна епидемиологична обстановка в страната ще може да се обявява с решение от Министерски съвет.

На практика темата за диференцирано ДДС се разви в рамките на часове, но в различни посоки и с различни детайли. Предложението на кабинета ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари догодина дойде малко преди обяд.

Близо час по-късно официалната информация за решенията от срещата между премиера и браншна се промени. След уточнение с финансовото министерство, датата за влизане на данъчните идеи отпадна.

От правителствената прессужба уточниха още, че ДДС става 9% за ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Отпадна текстът за храни от първа необходимост

"Всички министерства са доста против това, което ще вземем като решение, финансовият министър е много против", обяви премиерът.

По време на срещата бяха поставени и условия. По други искания имаше разминаване. След срещата между премиера и бранша стана ясно, че сватбените тържества на открито са разрешени, ако се спазват всички мерки, посочени в заповедта на здравния министър.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!