Акад. Петрунов: Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, ще доведе до разпространяване на инфекцията

"Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат.

Има препоръка на СЗО, че решението, а това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция.

Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда, от начина му на хранене".

Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България. Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса.

Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента – ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест".

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

"От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид".

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!