Андрей Гюров е номиниран за подуправител на БНБ

Ден след избирането си за нов мандат начело на БНБ, Димитър Радев номинира Андрей Гюров за поста подуправител на управление „Емисионно“ в централната ни банка. Това обяви самият Гюров във Facebook.

По закон предстои изслушване в Комисията по бюджет и финанси и след това гласуване на номинацията от Народното събрание, пише Гюров.

„За мен като икономист и финансист е чест да бъда предложен за този толкова отговорен пост. Подуправителят на управление „Емисионно“ отговаря за стабилността на валутния борд, управлението на резервите в чуждестранна валута и инвестициите в ценни книжа, преструктурирането на кредитни институции и икономическите анализи и прогнози на националната ни банка. Вярвам, че както опитът натрупан в дългогодишната ми работата с големи европейски финансови институции, така и преподавателската ми и изследователска дейност в областта на финансите, ми дават нужните знания и умения, за да се справя успешно с тези отговорности”, обясни икономистът.

Той пише, че БНБ се намира на прага на едно от най-големите предизвикателства в новата си история – подготовката за приемането на еврото. „Успешното постигане на тази цел ще завърши един цикъл на развитие, който започна през 1989-та година и ще направи България, окончателно и необратимо, равнопоставен член на европейското семейство”, обясни Гюров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!