Антон Кутев: Въпросът е къде са сега получените авансово пари

За да се докажат парите, с които се купуват избори в България, трябва да работи Националната агенция за приходите. За постигане на целта са необходими и възможностите на Агенцията за държавна финансова инспекция и на служби като ДАНС. Те обаче не трябва да функционират в обвързаности, за каквито съобщиха САЩ при обявяването на санкциите срещу шестима българи по закона "Магнитски". Така говорителят на служебното правителство Антон Кутев обясни предприетите кадрови смени през последните седмици.

Националната агенция за приходите трябва да влезе във всички фирми, които са получавали пари за обществени поръчки по in house процедури (поръчки, които се възлагат на лица, свързани с възложителя, бел. ред). Само за миналата 2020 г. чрез in house процедури са били раздадени повече от 6 млрд. лв. на фирми, много от които още не са започнали дейност. Въпросът сега е дали тези пари все още са в касите на фирмите, законно ли са изхарчени или вече просто ги няма. От това дали изпълнителният директор на НАП Румен Спецов ще успее да предприеме тези действия до голяма степен ще зависи неговото професионално бъдеще, каза Кутев. По думите му не е лесно да се намери човек, който е готов да се изправи срещу 6 млрд. лв. в брой, защото те често носят със себе си непочтени практики.

Служебният кабинет иска да убеди хората, че ако мафията не може да бъде премахната, то може да бъде ограничена. Ако веднъж българите повярват, че държавата може да се управлява по различен начин, процесът ще бъде необратим, каза Антон Кутев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!