ББР е плащала 5-6 пъти по-скъпо за медийни услуги

"Има сключвани договори с трети страни, които са абсолютно неизгодни за ББР. Имаме един конкретен пример с един договор, по който банката плаща 5 или 6 пъти над пазарната цена за определена услуга от трето лице, става дума за взаимоотношение с медиите. Сега го прекратяваме. Имаше договор с трета фирма за около 18-20 хил. лева на месец за услуга, която никой не я ползвал в банката – договорът беше във връзка с GDPR регламента. Прекратихме го и него". Това съобщи в интервю за БНР Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Той подчерта, че заплатите на новия екип в ББР са "в пъти по-ниски" от предишния.

"В ББР заварихме корупция и лошо управление", подчерта Арабаджиев и уточни, че когато е влязъл като изпълнителен директор в банката, е заварил изключени контролни механизми. Ето защо според него има основание да мисли, че в много направления от нейната дейност е била ощетявана по различни начини.

"От големите 8 кредита, отпуснати от ББР, което е много непривична за търговските банки голяма концентрация, не казвам, че непременно е нещо лошо, един е в просрочие, от останалите 7 – пет нямат ангажименти да плащат към момента. Те са в гратисни периоди по главница, а 4 от тях и по главница, и по лихва", обясни Цанко Арабаджиев и подчерта, че фокусът на ББР е обърнат вече към малките компании:

"Финансиране за около 20 млн. лева директно е отпуснала ББР при новото ръководство".

По думите му огромна част от вътрешните правила на ББР са променени, за да не се случва това, което се е случвало преди, дори и след като екипът му не е вече начело на банката:

"Искаме след време ББР да стане един от положителните примери, в които измамите са напълно изкоренени, посредством една система. Дойдоха специалисти и ни показаха 25 стъпки, които трябва да се предприемат, така че една организация за бъде максимално изчистена от подобни практики. не е сложно, изисква се воля, а ние я имаме".

Изпълнителният директор на ББР разказа, че за този пост му се е обадил лично Кирил Петков, с когото тогава не се познавали:

"Каза ми, че ще бъде министър на икономиката, беше още преди да стане. Всички знаехме, че в ББР има съсредоточени недобри практики и като един от най-важните инструменти под неговото управление, е нормално да си е мислел за екипа, с който ще започне работа като министър".

Арабаджиев обясни, че от ОББ е бил уволнен преди години заради конфликт с прекия му ръководител.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!