Богдан Кирилов: Няма да изхвърляме ваксини, ЕК разрешава да се препродават и даряват

Честотата, с която се случват кампаниите за ваксиниране при нас, се забавя“, каза директорът на ИАЛ Богдан Кирилов в „Тази сутрин".

Най-предпочитана е ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

По думите му няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите.

„Няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от „АстраЗенека“, но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно“, обясни Кирилов.

Общото количество дози ваксини, които очакваме у нас, е 13 млн., като активно се работи за намиране на възможност за дарение или препродажба, каза още директорът на ИАЛ.

По думите на Богдан Кирилов засега има само едно договаряне с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК.

Кирилов коментира, че в момента има налични 3,8 млн. дози ваксини в страната, а са приложени 1,5 млн. дози.

„Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група“, допълни Кирилов.

Относно ваксинацията на деца той коментира, че кратката характеристика на „Пфайзер“ вече е променена, като се очаква и становище на експертния съвет по педиатрия. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 г.

Относно предполагаемата трета доза Богдан Кирилов каза, че се очакват първите резултати от клиничните изпитвания.

Той не коментира решението да бъде пенсиониран директора на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Кирилов каза също, че до този момент ИАЛ комуникира успешно със зам.-министрите на служебното Министерство на здравеопазването.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!