Важните новини във ФАКТИ за 15 септември

Die Welt за ПП: Партията, която разобличи корупцията

Балканската държава трябва бързо да бъде включена в зоната за свободно движение. Но това може да бъде опасно. WELT се запозна с нарушенията по външната граница с Турция – става въпрос за отровена храна, неконтролирани кораби от Русия и дупки в оградата. Това пише Филип Фолкман-Шлук от Die Welt.

Олаф Шолц наскоро се изказа в полза на стъпка, която ще промени трайно ситуацията със сигурността в Европа.

България трябва възможно най-бързо да бъде включена в Шенген. Хора и стоки, пристигащи в Европа от Турция през България, могат да продължат към всички страни от ЕС – включително Германия – без допълнителен контрол. Всички технически изисквания за това са изпълнени, заяви канцлерът в своята реч в университет "Карлс" в Прага.

ПЪРВО ВЪВ ФАКТИ: Таксита блокират центъра на София утре

Шофьори на таксита от цялата страна ще блокират центъра на София утре. Протестът е в подкрепа на колегата им Апостол Вълчев, който на 11 декември 2017 беше прострелян по време на работа от двама клиенти край Ямбол. След серия от съдебни дела, намаляване на присъдите на извършителите и странно изменение на обвинението от „предумишлен опит за убийство с цел грабеж“ на "сплашване и средна телесна повреда“, делото е насрочено във Върховен касационен съд в София за петък (16 септември 2022-а) от 09:00. Това съобщиха за ФАКТИ от Националния таксиметров синдикат. СДВР и дирекция "Сигурност" на Столична община са определили пл. "Княз Александър I Батенберг" като място за паркиране на таксиметровите автомобили на участниците в протеста пред Съдебната палата в София на 16 септември 2022. Паркирането на колите започва от 7:30 часа, а мероприятието пред Съдебната палата е от 8:00. Разрешението за провеждането на протеста е с краен час 11,00.

Жандармерия заварди Симеоновград

Специализирана полицейска операция започна в Симеоновград тази сутрин. Това съобщиха от полицията в Хасково.

На входовете на населеното място има полицейски постове, които спират автомобилите.

Акцията е по линията на конвенционалната престъпност. Служителите работят също така по издирвани лица и моторни превозни средства. Проверят се и търговски обекти.

Григорова: Когато поискахме 850 лв. минимална заплата Асен Василев отказа, а сега наддава като на селска сватба

Когато поискахме минималната работна заплата да стане 850 лева – както директивата казва – да е 50% от средната, Асен Василев каза, че не може. Сега по време на предизборната кампания наддава като на селска сватба. Това не е отговорно политическо поведение. Доходите трябва да се увеличават. Инфлацията е вследствие от цените на горивата. Това коментира икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова за "Твоят ден".

Мерките на ЕС показват устойчиво потъване при възторжени фанфари от Брюксел. "На 15 септември трябва да поговорим за опасенията на директори, които не знаят как ще се отопляват и може би ще трябва да преминат в дървена ваканция. "Газпром" дава най-ниска цена по дългосрочния договор, а не по краткосрочните покупки. Това означава, че настоящата ситуация е изгодна за Русия, защото получава повече пари. Продължаваме да вземаме втечнен газ от Русия, Европа също", заяви тя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!