Важните новини във ФАКТИ на 21.06.2023 г.

EURACTIV: България става пълноправен член на Шенген от 1 януари 2024 година

Европейските институции вече се подготвят за приемането на България и Румъния в Шенген още през тази година, като влизането на двете страни в зоната за свободно пътуване на този етап може да се смята за сигурно. Това съобщиха източници на EURACTIV България от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Богдан Богданов: Военните ни заводи работят на пълни обороти

"Въпросът какъв капацитет може да бъде освободен във военните заводи в България и в какви срокове зависи много и от продукцията, която се цели да бъде произвеждана", това обясни пред журналисти министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов , предаде БТА.

Петър Витанов: Очакваме да влезем в Шенген есента или началото на 2024 г.

Очакваме есента или началото на идната година България и Румъния да станат членове на Шенген. Една от причините Нидерландия да оттегли своите възражения, е създаването на механизъм за контрол на главния прокурор.

Борислав Сарафов освободи Сийка Милева

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов освободи като говорител на главния прокурор Сийка Милева, съобщи NOVA. Тя беше говорител на Иван Гешев.

Тагарев: Подготвя се нов транш военна помощ за Украйна

Военният министър Тодор Тагарев заяви, че се подготвя нов транш военна помощ за Украйна. "Според техните потребности и нашите възможности, както е решило НС на 9 декември миналата година", заяви Тагарев, цитиран dariknews.bg. Той обяви, че военната помощ е сравнима по обем и по видове с първия пакет по това решение от миналата година. "Някои неща се повтарят, има някои нови неща, но като обем е горе долу същата", обяви той. "Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние и имат още ресурс, но да кажем 30-40 и повече годишни", заяви Тагарев. "Със стойността въпросът винаги е какво точно има предвид и как точно се изчислява тази стойност", допълни той. "Въпросът тук отново е дали не сме пропуснали възможности, надявам се, че не сме – особено тези, които са свързани с инвестиции от ЕС", обяви военният министър.

Слави Трифонов: Асен Василев излъга и каза, че ще има намаление на разходите. Заради некадърността му всички ще плащаме

Лидерът на ИТН Слави Трифонов публикува на страницата си във Фейсбук коментар за представения вчера от финансовия министър Асен Василев проект на бюджет. Коментар, който спокойно може да се нарече доста критичен. В него Трифонов казва,че "най-точно представеното от Асен Василев може да бъде наречено „насипни предложения“ за бюджет." И че "финансовият министър предлага хартиен бюджет пълен със счетоводни врътки, които обаче не могат да спрат реалността и цялата несъстоятелност на тези прогнози ще лъсне. И всички ние, гражданите, ще платим цената за неговата некадърност."

Съпредседателят на ПП Кирил Петков вече официално е без имунитет

Шефът на парламента Росен Желязков съобщи, че Кирил Петков вече е без имунитет. Прокуратурата е уведомена за решението му сам да се откаже от депутатската си защита, допълни Желязков, цитиран от Нова телевизия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!