Важните новини във ФАКТИ на 22.12.2022 г.

Отстъпката за горивата от 25 ст. за литър ще продължи и догодина от свръхпечалбите на "Лукойл"

Отстъпката за горивата от 25 ст. за литър ще продължи и догодина от свръхпечалбите на "Лукойл" и няма да е за сметка на държавния бюджет. Това съобщи в сутрешния блок на bTV служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Разследването за смъртта на убития край Елхово граничен полицай е на финала

Разследването за смъртта на граничния полицай Петър Бъчваров, прострелян на браздата край Елхово, е на финала си. Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров, след като участва в церемонията по отбелязване на 135 години от създаване на „Гранична полиция”. По думите на Тодоров, турските власти са съдействали изцяло на София, за да се разкрие истината за смъртта на 35-годишния сержант.

БСП и "Възраждане" се скараха кой да сезира КС за оръжието за Украйна

И "БСП за България", и "Възраждане" събират подписи за сезиране на Конституционния съд (КС) за изпращането на оръжие за Украйна. Това стана ясно по време на изказването на председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов от трибуната на Народното събрание.

Енергийният министър обяви за нова епоха за АЕЦ "Козлодуй"

Днес е значим ден за българската ядрена енергетика. Правим мащабна крачка напред към сигурността и диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за 5 блок на атомната електроцентрала. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов на подписването на договора между „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и компанията Уестингхаус Електрик Швеция АВ за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок.

Провал! Тристранката не се разбра за минималната заплата

Социалното министерство, работодатели и синдикати не се разбраха за минималната заплата. Това стана ясно по време на брифинг след Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Гълъб Донев: Не бих казал, че бюджетът не е социален

"Не бих казал, че този бюджет не е социален и не разбирам защо Народното събрание трябва да приема размер на минималната работна заплата". Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев от парламентарната трибуна, който отговори на въпроси на народните представители от "БСП за България“, свързани с разпоредби от Закона за удължаването на държавния бюджет за тази година, в които се предвижда възможност за 12 млрд. евро заем. Това предаде репортер на Агенция "Фокус". Донев бе категоричен, че не може да се съгласи с твърдението, че бюджетът не е социален. "Всичките 6,6 процента дефицит са преди всичко от социални разходи, които са гласувани през 2022 г., с актуализацията на бюджета от юни и актуализацията на пенсиите от месец октомври тази година. Също така не разбирам защо НС трябва да приема размер на минималната работна заплата – това винаги е било ангажимент и функция и задължение на МС, след консултации със социалните партньори, каквито се провеждат и днес, заяви Донев. Донев обясни, че тези 12 млрд. евро са средства за гарантиране на падежи, които предстоят през март тази година за покриване на плащания по външни дългове, поети от България и гласувани от депутатите. "Вие сте участвали и знаете какви са тези 12 млрд. евро. Те не идват сега и днес вие сте били преки участници в гласуването на тези 12 млрд. евро", добави той. "Що се касае до инвестиционните проекти, тези инвестиционни проекти са свързани с модернизацията на Българската армия. Това също е гласувано и одобрено от Народното събрание", каза още Донев. "Не сте прави да внушавате на българските граждани, че има нещо скрито и задкулисно, което минава през Закона за удължаване действието на държавния бюджет 2022 г.", заключи служебният премиер.

Добри новини за шофьорите, винетките поевтиняват

От 1 януари 2023 г. влизат в сила нови цени на винетките и тол таксите у нас, обявиха от АПИ.

Делян Добрев: „Лукойл“ може да продава горивата и на цена 1,80 лв. и пак ще има печалба

„Лукойл“ може да продава горивата и на цена 1,80 лв. и пак ще има печалба, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Депутатите решиха да има вноска от преработвателите на руски нефт

Депутатите приеха на първо четене промени в законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. 168 депутати гласуваха "за", 5 – "против", 40 се въздържаха. Така ще се въведе вноска за преработвателите на руски нефт.

Кирил Петков и Асен Василев не участват в срещите за кабинет с втория мандат

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев не участват в срещите по съставяне на кабинет с втория мандат, научи "Хоризонт".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!