Важните новини във ФАКТИ на 24.05.2023 г.

"Писмеността и книжовността са ни създали като нация"

Денят на българската писменост 24 май е не само празник за нас, които сме професионално отдадени на образованието, науката и културата. Той е символично значим и съкровен ден за всички българи. Така е, защото именно писмеността и книжовността са ни дали вярата, създали са ни като нация и са ни съхранили през вековете като държава, казва служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си за 24 май. То е отправено до учителите, учените, университетските преподаватели, до творците, учениците и студентите, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Шефът на Агенция „Митници”: Вносът на руски петрол у нас намалява

Вносът на руски петрол у нас намалява, потвърди в интервю за БНР директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски. Страната ни все още се ползва с изключение от ембаргото, наложено от Европейския съюз заради войната в Украйна.

Борислав Сарафов с остра позиция

Прокуратурата е разпоредила ревизия на дейността на директора на Националната следствена служба (НСлС) и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. В отговор, той се обърна към зам.-главния прокурор Даниела Машева с отворено писмо. Ревизията ще обхване периода от 1 януари 2022 г. "Моментът за възлагане на посочената ревизия съвпада с публичните атаки на главният прокурор г-н Иван Гешев срещу мен. Това, както и липсата на нормална служебна комуникация с Вас, ме провокира открито да задам въпроси", заявява той. "Вие сама ли решихте да назначите тази ревизия, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск главен прокурор г-н Иван Гешев? .Какво Ви провокира да назначите ревизията именно в този момент, имайки предвид, че съм административен ръководител на НСлС вече шеста година и административната ми дейност никога не е представлявала интерес за ръководството на прокуратурата? Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ – в този смисъл има ли сигнали от магистрати и служители от НСлС срещу работата ми като директор на службата?", пита той. "Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси", заявява той. "Държа да уточня, че нямам никакви притеснения за дейността си като административен ръководител на НСлС, респ. от очакваните констатации на ревизиращия екип. Напротив, дълбоко съм убеден, че НСлС е коректно и почтено администрирана, но тревога в мен буди откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка", коментира Сарафов. Той продължава с думите, че "действията Ви в този случай, както и начинът и моментът, в който са предприети, ясно показват на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му". "Очаквам Вашите отговори! Дължите ги не толкова на мен, колкото на всички колеги прокурори и следователи, както и на цялото българско общество", апелира още Сарафов. .

"Алфа рисърч": 47% одобряват споразумението за ротационния кабинет

47% одобряват постигнатото споразумение за управление между ГЕРБ-СДС и "Продържаваме промяната – Демократична България".

Проф. Овчаров: Кирилицата е българска, нещата, които говорят в РСМ, са абсолютно несъстоятелни

Символите, останали през вековете, свидетелстват за това, че кирилицата е българска.

Георги Господинов, който иска да измъкне България от 19-ти век

Коментар на Александър Андреев:

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!