Важните новини във ФАКТИ на 31.05.2023 г.

ПП-ДБ подновиха преговорите с ГЕРБ-СДС за правителство в Народното събрание

ПП-ДБ подновиха преговорите с ГЕРБ-СДС в Народното събрание, водени от номинираните за премиери от двете коалиции Николай Денков и Мария Габриел и в присъствието на лидерите на политическите формации, съобщи БНР.

Кметът на Варна Иван Портних с обвинение от прокуратурата, викат го на разпит

Кметът на Варна Иван Портних е получил призовка да се яви като обвиняем в Окръжна прокуратура във Варна на 7-ми юни, научи "Фокус". Той ще трябва да дава обяснения по два казуса – "Езерото" и "Дупката" в центъра.

ГДБОП арестува Кристиян Христов пред сградата на БТА, където трябваше да даде пресконференция

Екип на ГДБОП арестува Кристиян Христов пред сградата на Българската телеграфна агенция, съобщи БНР.

Андрей Райчев: От записа се вижда, че ПП ненавиждат ГЕРБ и влизат в този брак насила

„Разпадна се съюзът между ГЕРБ, ДПС и Прокуратурата. Възниква нов под западен натиск. Борисов се разведе с ДПС и Гешев, жени се по принуда за ПП. Той го прави, за да излезе от изолация, включително международна“. Това коментира пред БНР Андрей Райчев. Най-вероятният изход е Денков да бъде премиер на техническо правителство, прогнозира социологът. Райчев коментира още,че прокуратурата нанася удар едновременно по ГЕРБ и по ПП. „Гешев стреля по всичко – няма приятели и неприятели. Чувства се обиден от разпадането на едни съюзи, които е смятал за сигурни. Прокуратурата обаче обединява своите противници и би трябвало да стане правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. ПП са обвинени в чудовищни престъпления по върховете си. На Борисов ще бъде поискан имунитета всеки момент. Парламентът пък гласува закон, че с 13 гласа се сваля прокурора. Това е война“, допълни експертът и продължи още:

Криминалист: Това е разчистване на сметки между престъпни групировки, не дейност на съдебна власт

„Случва се сценарий на криминале в най-чистата си форма. Това прилича повече на разчистване на сметки на различни групировки, отколкото на някаква реална дейност, извършвана от органите на съдебната власт.“

Борисов: Няма да се откажа от имунитета, трябва да си сляп, за да не виждаш какво се случва

"Две години бях без имунитет, но нямаше съдебна реформа. Сега има приет закон и веднага започнаха да искат имунитетите. Аз виждам атака и срещу ПП-ДБ“, коментира Борисов, след като СГП поиска от главния прокурор да внесе искане за снемане на имунитета на лидеа на ГЕРБ. Според него целта е да не се състави правителство. „Категорично няма да се откажа от имунитета, трябва да си сляп, за да не виждаш какво се случва“, допълни лидерът на ГЕРБ, цитиран от bTV.

Ген. Атанасов: Гешев и Радев работят да няма правителство. Президентът щеше да ни набие при връчването на мандата

„Има кампания за дискредитиране на втората политическа сила, организирана от кохортата на президента. Какво е това отношение на президента? Държавният глава, който ни е поканил да ни връчи мандата, щеше да ни набие и ни изгони. „Ето ви папката, но да ми я върнете празна“ – това не е работа, г-н Радев“. Това коментира в ефира на bTV съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. „Ние не сме перална машина. Борисов нека се бори и защитава. Дали и какво има в папката за „Барселонагейт“ – аз не знам. Аз съм сигурен, че ако Борисов нямаше имунитет, вчера още щяха да го арестуват, за да се нагнети обстановката и да не се позволи на ГЕРБ да даде подкрепа за втория мандат“, подчерта още той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!