Важните новини във ФАКТИ на 9 юни

Херо Мустафа си отива?

Американският президент Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за посланик на САЩ в България. Ако номинацията му бъде потвърдена от Сената, той ще замени на поста Херо Мустафа, която е в България от 2019 г., съобщава „Свободна Европа“.

Кенет Мъртън е бил посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д’афер на американското посолство в Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, се посочва в биографичната му справка, публикувана от Белия дом.

ПП разпространиха писмо с поисканите милиарди от Гроздан Караджов

"Продължаваме промяната" отговориха на изявлението на вицепремиера Гроздан Караджов от днес, че не е искал допълнителни средства за бюджета на регионалното министерство – с писмо, подписано лично от него.

"След изявлението на Гроздан Караджов, в което той обяви: "Това, което Ви беше представено вчера, като основен проблем, че съм поискал 3,9 милиарда лева допълнително за бюджета на МРРБ, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари. Няма нито един ред с такива искания", прилагаме следния документ, в който можете да проследите фактите", пишат от ПП в позиция до медиите.

Откриха втори самолет, навлязъл във въздушното ни пространство

Образуваното досъдебно производство е за „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Петков след срещата с Вархеи: Имаме три изисквания, за да има прогрес по темата Северна Македония

Понеже в последните дни чувам неверни твърдения, че правителството има две външни политики, искам ясно да заявя, че България има три ясни изисквания, за да има прогрес по темата за Северна Македония. Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с Оливер Вархеи, цитиран от Нова телевизия.

„Първо – спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент. Включване на българите в Северна Македония в конституцията на РСМ, за да бъдат защитени техните права. И три – Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно”, подчерта министър-председателят.

Говори Москва: Русия няма повече да спира доставките на газ за европейските страни!

Кремъл обяви, че не очаква Газпром да спре доставките на газ за повече европейски клиенти, съобщава Би Би Си.

Руската енергийна фирма вече спря доставките към някои страни, включително България, Полша и Финландия, след като те отказаха да извършват плащания в руска валута.

Но Кремъл каза, че неговата схемата за плащане на доставките в рубли, създадена в отговор на западните санкции, функционира по план.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!