Военен експерт: Черноморският регион се превръща във фронтова линия

Русия извърши поредното „прозвъняване“ към българския политически елит като определи границите на своето обучение, което вероятно ще увеличи и като време на провеждане. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria военният експерт Илия Налбантов. Така по думите му Русия ни е заявила, че определя границите по нашата изключителна зона, защото нямаме средства, с които да въздействаме върху това.

България не разполага със средства, които биха могли да въздействат на евентуални руски провокации в Черно море. Русия не смее да определя граници на свое учение в румънски води от изключителната икономическа зона на Румъния, защото тя си достави такива средства.

Илия Налбантов е категоричен, че страната ни трябва да вземе мерки по отношение на своята сигурност и начините, по които бихме могли да отговаряме на Русия. Черноморският регион се превръща във фронтова линия, а войната вече е навлязла в съвършено различна фаза. Причината за това по думите му е и оттеглянето на Русия от военновременната зърнена сделка.

Това, което можем да направим за защитата на нашето морско пространство е бързо да придобием комплекси за брегова охрана, които да притежават такава далекобойност, че да осигурява поразяване в границите на нашата изключителна икономическа зона. Такива средства има и е нормално ние да ги придобием.

Според военния експерт този въпрос е отлаган прекалено дълго през годините, а системите, с които страната ни разполага към този момент са много добре известни на Русия, защото са от съветско време. Руснаците биха могли да нарушават нашето пространство с подводници, летателни апарати, ако това съвпада с политическите интереси на Владимир Путин и конфликтът да ескалира в целия черноморски регион, категоричен беше Налбантов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!