Джема Грозданова: Ако искаме промяна в държавата, лидерите трябва да преглътнат егото си

За да тръгнем нагоре трябва да занулим някои процеси в България. Много ми е трудно да повярвам, че това се случва, но всъщност доста гласове е събрал този проект, за промени в Плана за възстановяване и устойчивост и знам, че е предизборен трик и ход, но това показва, че всички партии вътре са наясно, че няма да има правителство. Това много девалвира актовете на Народното събрание. Това каза Джема Грозданова зам.-председател на Републиканци за България в „Денят с Веселин Дремджиев“. „Няма как да не сме наясно, че една такава промяна на Плана за възстановяване и устойчивост, който е завършен в България, предаден и приет в ЕК, може да бъде лесно променен. Той може да бъде променян ако има много аргументи за това, но всички ангажименти, които сме поели през годините относно декарбонизацията – не мисля, че е възможно и това ни прави много уязвими в Европейския съюз, защото те са наясно какво се случва в България и лицемерието е огромно“. Според Джема Грозданова в Народното събрание се тиражират лъжи за въглищните централи. Целта е да бъдат привлечени повече избиратели:

„Синдикатите са въвлечени в тази игра, като заплашват хората, че ще загубят работните си места. Проблемът е, че народът оцелява с тази спекула и хиперинфлацията и не мисли за тези неща, които се случват“. По думите на Грозданова е важно хората да се опитат да мислят преди да гласуват следващия път, защото ще се гласува много скоро. Тя изрази мнение, че „Продължаваме промяната“ са си изиграли зле картите.„Трябваше много по-внимателно да оформят този документ, който първоначално беше планиран за проект на решение, след това стана една огромна декларация с голям текст. Не се прие, нямаше дебат, трябваше да инициират дебат. Може би да предложат и състав на кабинет, за да изиграят играта докрай и да покажат кои хора стоят зад тях“. „Трети мандат няма шанс, на когото и да се даде. Голяма е вероятността президентът да даде мандат на „Демократична България“, за да не бъде обществено порицан, че отново го дава на БСП, защото е ясно, че чрез БСП правителство няма да бъде съставено. По този начин Радев ще бъде обвинен, че всъщност тласка страната към избори. Давайки мандата на някой друг отговорността ще падне от него“, категорична е Грозданова. Зам.-председателят на Републиканци за България изрази мнение, че Стефан Янев предпочита мандатът да бъде даден на ‚Демократична България“, за да не носи отговорност, затова което няма да се случи всъщност. Според нея голяма част от състава на Народното събрание трябва да бъде променен, за да тръгнат нещата. „Членовете на парламентарните групи трябва да имат сила да въздействат върху лидерите си и да променят някои позиции, които не са правилни. Това е възможно, когато хората са повече и имат мнение, и смелостта да го изразят, а лидерът трябва да го приеме“, категорична е тя. „Имаме контакти с „Продължаваме промяната“ и ако те не го говорят само, за да бъде казано нещо и после да не бъде изпълнено, смятам че е крайно време контактите да бъдат по-активни и искрени. Наистина няма време. Ако искаме да направим една работеща предизборна коалиция, чрез която бихме могли да обединим гласовете на повече демократично мислещи хора – сега е моментът и дори вече сме закъснели. Една такава формация от много партии и хора трябва да изгради правила за действие и да е наясно по какъв начин ще функционира“, добави Джема Грозданова. Като най-голям проблем в създаването на подобна предизборна коалиция зам.-председателят на Републиканци за България посочи егото на лидерите.

„Ако искаме да има промяна в държавата трябва да отстъпим от това. Колкото е електоралната тежест на една партия, толкова хора и първи места ще има в листите в цялата страна. Това може да бъде преодоляно само ако имаме воля да работим за държавата си, а не за себе си“. „Чрез лидерски разговори трябва да се формират срещи и да се прави вече и програма, и всичко останало“. Тя посочи, че освен „Продължаваме промяната“ повечето партии, които биха участвали в една такава коалиция са от хора, които имат доста политически опит и те помежду си имат отношение през годините. „Това трябва да се преодолее повече отколкото нареждането на листите“, каза още Грозданова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!