Димитър Аврамов: Сигналът на САЩ е, че на България не може да се вярва

„Какво следва, след като българи бяха санкционирани по глобалния закон "Магнитски", е много труден въпрос, защото той не е политически, а си е криминална дейност“, коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов.

„Първият сигнал, който идва към България от страна партньор от НАТО, е, че при такава структура на отношения вътре в публичните институти на България, на България не може да се има доверие.

Вторият сигнал дойде от ЕС и ЕП – у нас идва мисия, която дискутира посочените проблеми, тоест проблемът е вече вътрешноевропейски и ще има конкретни въпроси към институциите у нас. И те трябва да дадат удовлетворителни отговор, за да не падне курбан цялата нация, това не трябва да се случва“, смята още Аврамов.

На въпрос за двамата българи от Агенцията да българите в чужбина и Манолев не са ли твърде дребни риби, Аврамов посочи, че една цяла политическа група в парламента беше обвинена в дейност, свързана с продажба на българско гражданство – и тези хора са свързани с тази група.

"От гледна точка на политиката и на политическия анализ за нас като граждани е важно, че някой е осигурявал чадър за корупция. И това се нарича политическа корупция. А това, че посочените хора от институциите се правят, че нищо не се случва, това, че от години държавата се ползва за частна полза, а не в интерес на гражданите, това кара хората да не вярват, че може да има промяна, и опитът да се изчисти държава се прави отвън", посочи Аврамов:

"У нас има една институция, която дължи купища отговори на гражданите и това е прокуратурата. Тя трябва да покаже ефективността и какви дела е спечелила", заяви още политологът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!