Доц. Киселова: Радев ще понесе щети заради двойното гражданство на Кирил Петков

Румен Радев ще понесе политически щети заради скандала с двойното гражданство на Кирил Петков, който противоконституционно е бил министър, докато е бил и канадец.

Така коментира казуса юристът доц. Наталия Киселова, която е категорична, че не субективното усещане на Петков, а правната уредба, определя кога е освободено от гражданство дадено лице.

„В документа може да пише, че е освободен на 20 август, но може и да пише, че тогава е започнала процедурата, нали? Петков доста весело борави с цифрите", заявява топ юристката пред "Труд", след като вчера бившият служебен министър на Румен Радев призна, че едва в края на лятото е спрял да бъде канадски гражданин законово.

„В едно от служебните правителства на Росен Плевнелиев един от кандидатите за служебни министри, буквално 2 часа преди представянето на кабинета се разбра, че е с двойно гражданство. Бях съветник в президентството и като им даваме декларациите, обясняваме на всеки поотделно и един казва: Аз имам двойно гражданство. Тогава Плевнелиев звънна на друг човек, каза му: Отивай да си купуваш костюм, ставаш министър. Той вика: Трябва да питам жена си, а Плевнелиев му каза да я пита, докато си купува костюма.

Разказах това, за да покажа, че преди Петков, в президентството е имало такива случаи", даде пример за това как в миналото е спазван закона на "Дондуков" 2 и не са позволявани интерпретации и нарушения на Конституцията.

„Това, че Петков ще депозира някакъв документ до 9 октомври, не означава, че съдът веднага ще се произнесе. Съдът може да се произнесе и след изборите. Но Петков до 12 октомври трябва да внесе листи в РИК. Така, че той гони този срок.

Ако се окаже, че Петков е бил служебен министър с двойно гражданство, то политически щети ще понесе и президентът Радев", категорична е доц. Киселова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!