Държавата България продължава да се гаври с една опечалена майка и сина, който е загубила

Спомняте ли си за ужасния казус на Анна Венева, майката, която над месец не може да погребе детето си? Разказахме Ви за ситуацията ѝ на 25 октомври. Мина повече от седмица.

Е, институционалният тормоз над нея продължава с пълна сила, а това се случва включително и заради медийното затъмнение, над което е подложен нейният случай от хора, които за жалост ни се водят колеги.

Днес, когато от ФАКТИ разговаряхме с нея отново, Анна ни довери, че bTV, Нова телевизия, ютубърът Станислав Цанов, Мартин Карбовски и Сашо Диков чисто и просто не я търсят, след като тя ги е запознала с трагичната съдба на сина ѝ, последствията от която в момента рефлектира върху нея.

Какъв беше проблемът

Тялото на починалия син на Анна Венева – Йордан Йорданов, неоправдано дълго бива държано в Съдебна медицина в София. След 30-тия ден от смъртта му майката вече не издържа на създалата се ситуация и прави опити – посредством оповестяване на проблема публично (благодарение на майките от "Системата ни убива", които публикуват видео с Анна на Фейсбук страницата им), да стресне отговорните институции, за да спрат гаврата с нея и покойното ѝ дете. Ефектът, постигнат от публичното огласяване, е, че прокурорът и Съдебна медицина още на следващия ден изразяват готовност да ѝ предадат трупа на Йордан, но без да има заключение каква е причината за неговата смърт – нещо, което Анна няма как да приеме. Особено след едномесечния психически тормоз..

Какво е развитието до днес, 3 ноември, при положение, че Йордан е намерен мъртъв на 16 септември

Съдебна медицина заключава, че не може да установи причината за смъртта на Йордан Йорданов. И толкова.

Всичко това в истинска, нормална държава, просто не може да се случи.

Не без основание първото нещо, което Анна Венева ни каза е, че отговорните в случая български институции "ще я уморят".

Във времето се е доказвало, че с упоритата си безчовечност някои български институции наистина са способни да докарат човек до лудост, да му съкратят живота или направо да му го отнемат.

"50 дни чакам Съдебна медицина да си свърши работата, 50 дни, в които не можах да си погреба детето. Аз казах, че категорично отказвам да си взема детето, след като няма установена причина на смърт от Съдебна медицина", каза ни след встъплението, че "ще я уморят" Анна Венева.

По думите ѝ прокурорът по делото е наредил в Трето РПУ да се извършат други разследвания.

"Трето районно са бездействали през тези 50 дни. Те не са отворили лаптопа, те не са отворили компютъра, а там, ако има убийство, може да има доказателство за потенциалния убиец". Изтрили са и улики – кръвта от пода. Имам снимки, документирано е при отваряне на стаята, когато прокурорът ми разреши да вляза нея", разказа ни г-жа Венева.

От разказа ѝ става ясно, че се допуска Йордан да е имал някакво заболяване.

"Само версията убийство не се коментира. А има и такава според моите лични разследвания. Както ви казах и предишният път, лично аз разпитах жената, която последна е видяла Дани жив. (б.р. дамата от плод и зеленчук, за която стана дума в първата ни статия по темата). Тя е видяла как синът ми тръгва с някакъв човек. Трупът му е открит в локва кръв, но не се работи по възможна причина убийство. Имам и снимки, и свидетел, който казва, че го е намерил в локва кръв", отбеляза и припомни г-жа Венева.

Според дознателя по случая Съдебна медицина вече нищо нямало да прави с тялото на Йордан.

"Той ми извива ръцете да си взема детето, за да може да се извади документ за наследници и да си направи неговата документация. Аз му казах, че той ще може да си вземе неговите документи, когато Дани има заключение за причина на смъртта", каза Анна Венева относно дознателя.

Прокурорът по делото също настоява от Анна тя да вземе сина си от Съдебна медицина.

"Има разпореждане от прокурора по делото да си взема детето. Той ми заповядва да си взема детето, само че не ми дава гаранции, че след като Трето районно привършат с техните разследвания, няма да поиска и да нареди ексхумация на сина ми, което ще бъде втора гавра след 50-дневната гавра. Ако прокурорът ми даде гаранции, че няма да направи ексхумация, аз ще взема тялото. Ще го взема с написано, документирано, че няма да се прави ексхумация. Ако ще се прави ексхумация, аз няма да го взема. А ако прокурорът ми обещае, че няма да я прави и в един момент се окаже, че е обещал, за да се отърват от детето ми и да си извадят необходимите документи, аз ще му напиша, че на гроба на Дани сложили се една лопата за отваряне на гроба, ще се запаля и причината ще бъде той. Подчертавам, че не го заплашвам. Аз просто изгубих всичко, нямам какво да губя", довери ни с огромно огорчение опечалената и изтормозена от институционално безумие майка.

В края на разговора тя ни каза, че колко още ще продължи агонията ѝ, зависи от Трето РПУ, като за нея е неясно какво точно са работили досега.

От медията ни също не разбираме какво точно са работили от това РПУ до този момент. Но ги призоваваме – и тях, и прокурора, колкото и вече да е късно, да се разработят. Ако им е останала адекватност и човечност, трябва максимално бързо да прекратят тази почти двумесечна агония или поне да внесат някаква яснота по случая, която да донесе мъничко мир в душата на г-жа Анна Венева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!