Ексминистър: У нас няма ефективно противодействие на прането на пари

В България не се прилага система за борба с мръсните пари в държавата. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият зам.-министър на икономиката Никола Янков.

В модерните икономики такава система се състои от три нива, обясни той. Първото ниво е регулирането на частния сектор – финансовия и конкретно банковия. Второто включва правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът БНБ и ДАНС.

Третото ниво обхваща съдебната система, започвайки с прокуратурата и независимия и справедлив съд.

„През последните 30 години, да не кажа и повече, в България ефективно противодействие на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото ниво и затова стигаме до списъци на чужди държави, като този на финансовото министерство на САЩ“, каза още Янков.

В банките трябва да има ефективен контрол и вътрешни процедури, които да спират потоците на мръсни пари през банковата система, поясни той.

„Правителството се опитва да подбутне ДАНС и НАП, в своята роля, като им посочи какво всъщност трябва да правят, макар че тези служби трябва да си го правят без да им казва някой, а именно да следят има ли риск от злоупотреба с публични средства и да следят основните компании получатели и лицата, които разпределят държавния бюджет, европейските фондове и големите поръчки на държавните компании – къде отиват тези пари, през кои банки минават, какво се случва след това с тях и тн.“, коментира още икономистът.

Що се отнася до самия закон „Магнитски“ той по-скоро служи като „стена на срама“, а целта му е да причини щети на санкционираните лица в чужбина, като ги изолира изцяло от световната финансова система.

Според Янков санкциите няма да нанесат сериозен удар върху българската икономика, защото лично на него фирмите в списъка на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква дейност се занимават.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!