Еленко Божков: Заявката на Асен Василев за Бюджет 2023 обрича енергийните дружества

Председателят на КЕВР съобщи, че очакваното поскъпване на тока за битовите потребители ще бъде около 4% от началото на юли.

"Дали ще бъде под или над 4% увеличението на цената на тока зависи от това как ще се измени цената на фючърсите на европейските борси, ако пада – ще се повиши над 4%, ако се задържи висока ще падне под 4%. Това ще се реши на 1 юли, в последния момент, когато заседава КЕВР", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

Той определи обвиненията, че цените се увеличават заради действия на служебния енергиен министър Росен Христов като "паникьорски, злонамерени действия" от страна на Сабрутев от "Продължаваме промяната".

По думите му заявката на Асен Василев за Бюджет 2023 обрича енергийните дружества.

"Ще ги оставят без възможност за инвестиции, да осъществяват дейности, включително по ПВУ. Някои имат участие със собствени средства, освен като грантове", подчерта Божков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му енергетиката няма да издържи.

"Атомната централа и ВЕЦ-овете, от които идват основно средствата, не са бездънен чувал, тези съоръжения трябва да се поддържат и подновяват… Асен Василев иска декапитализацията на дружествата, това не се прави през главата на министъра – Радев вероятно знае, но не знае дали може да реагира", заяви бившият зам.-министър на енергетиката.

Енергийният експерт категорично зави позицията си, че АЕЦ "Белене" трябва да се строи.

"Трябва да продължат разговорите с Франция, задължително е да има междуправителствено споразумение с Франция по-скоро, както имаме със САЩ за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на "Козлодуй", уточни Еленко Божков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!