FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Емил Димитров: Познавам Красимир Живков от три месеца, изпълняваше указанията ми

Кандидатът за нов заместник-министър на околната среда и водите Славея Стоянова е напоследък най-дългогодишният директор на дирекцията, която се занимава с отпадъците, заяви министърът на екологията Емил Димитров в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Това е човекът, който през изминалите месеци наложи всички санкции, всички принудителни административни мерки, помогна за спиране на ТЕЦ-ове, на мощности, на практика това е единственият човек в министерството, който може да свърши тази работа", каза Димитров.

Министърът беше категоричен, че познава арестувания си заместник Красимир Живков от 3 месеца и той е изпълнявал указанията му. Какво е станало 5 години назад не може нито да доказва, нито да му адвокатства – това било работа на съдебното производство.

Емил Димитров обясни, че имаме три завода, които се занимават с преработка на стари, излезли от употреба акумулатори, само един от тези заводи прави и нови акумулатори, освен че ги рециклира. Проблемът е, че с една малка част от отпадния продукт, който не подлежи на рециклиране и следва да се изнесе в чужбина от фирми, които имат такова разрешение. Фирмите, които имат такова разрешение, се лицензират от регионалните инспекции. Комплексните разрешителни на тези три завода са от Изпълнителната агенция. Когато някой от тези заводи дойде в МОСВ и заяви, че иска да внесе от чужбина или да изнесе в чужбина тези материали, това разрешение му се дава. В чужбина трябва да получи документ, че наистина ги е изнесъл. Криминалното деяние е, когато на някой се разреши да изпълнява дейност, а той няма инструментите за нея или когато е изнесъл нещо в чужбина,там са му подписали, че е изнесъл, а всъщност е останало в България. Тези криминални деяния са извън Министерството. Заводът, който освен че рециклира, и произвежда акумулатори, е на братя Бобокови, той е и най-модерен.

"Какво е станало с отпадъчните продукти, вредните, дали те са ги изнесли в чужбина, дали са наели фирма – чуждестранна или наша – с лиценз, която да ги изнесе, а тя не го е направила, е въпрос, който трябва да се установи и това е много слаб момент. Имаме 5000 площадки, разрешителните са раздавани на килограм", отбеляза министър Димитров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!