FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Захариева: Няма доклад на ЕК за България

България е изпълнила препоръките и това, което излезе вчера, е ежегодният доклад, който всяка година ЕК отпуска за всяка една държава-членка. Проблемът е в един-единствен абзац, който породи доста полемика у нас. Това заяви в студиото на ''Тази сутрин'' по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Няма промяна, няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсети доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година. Нормално е, случва се, защото става дума за огромен документ. Но категорично заявявам – няма промяна. Единственият доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, който си остава, е последният доклад от миналата година'', разясни вицепремиерът Захариева.

"Реформата в съдебната система не се прави заради Брюксел, Хага, Париж или Берлин, тя е най-важна заради българските граждани. Съдебната карта е важна, електронното правосъдие също е важно. Вижте, че вече има доста дела, така че всичко е в ръцете на съдебната система. Смятам, че разликата е доста голяма отпреди пет-шест години'', убеден е външният министър.

,,Нивата на новозаразени с коронавирус в Европа намаляват, което ни позволи да мислим за втората фаза, която е свързана с плавното и разумно възстановяване на четирите свободи и на икономиката, разбира се. Първата фаза пък бе възстановяването на границите'', каза министър Захариева и напомни, че от днес за бизнес пътуванията няма да бъде налагана 14-дневна карантина.

,,Въпросът със сезонните работници стои по различен начин. Част от държавите в ЕС все още ограничават влизането на сезонни работници, какъвто е случаят с Франция. Други държави допускат сезонните работници'', обясни тя.

,,Само в Северна Македония могат да си бъдат спирачка за ЕС, а не България. Българският парламент прие единодушно Договора за добросъседство и всички разпоредби в него. За жалост в момента в Северна Македония тече антибългарска кампания. Дори сега имам чувството, че е още по-ожесточена заради изборите, но никой няма да спечели с език на омразата и фалшиви новини'', подчерта вицепремиерът Захариева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!