Здравният министър: Разполагаме с огромно количество ваксини, можем да помогнем на съседи, които са извън ЕС

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви пред журналисти, че България може да помогне на свои съседни държави с ваксини срещу коронавирусната инфекция.

"Към нас има отправени искания от Македония, от Косово, Албания, Босна и Херцеговина. За съжаление се оказа, че процедурата е много тежка. Иска съгласуване с ЕК и фирмата-производител, независимо дали ще дариш ваксините, или ще ги продадеш. Отнема дълъг период от време. Извършили сме цялото проучване. Разполагаме с цялата налична документация. Отправили сме запитване към ЕК, на което би трябвало утре да получим отговор по кой механизъм бихме могли да получим това нещо. Нашето желание е да помогнем“, отбеляза Кацаров, цитиран от "Фокус". Здравният министър посочи, че България има предимството на страна членка на ЕС да разполага с огромно количество от всички ваксини.

„Ние разполагаме с 13 или 14 милиона ваксини до края на годината. Дори помолихме част от доставките да бъдат забавени. Процесът на ваксинация върви бавно. Имаме възможност. Това прави по 2 ваксини на 7 милиона души, а ние не сме толкова, така че имаме възможност. Количествата, които обсъждаме, са в рамките на 50 000 – 100 000. Това по-скоро е жест на добра воля, но и помощ. Идеята ни е общо до 150 000 ваксини да ги разпределим на съседни държави от Западните Балкани“, допълни Кацаров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!