Илхан Андай: Карадайъ може да е полезен на Ердоган

Само дни след новината за санкциите от САЩ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше поканен на среща от турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

„Карадайъ може да е полезен на Ердоган за един римейк на опит да завладее ДПС отвътре. Ердоган има близкосрочнa стратегия. Той вижда правителство с премиер от ГЕРБ, а Карадайъ – като вицепремиер", коментира журналистът Илхан Андай в „Тази сутрин“ по бТВ.

„Тази покана е отправена отдавна, като време е фиксирана след изборите през юли. Случва се посещение на пожар заради изненадващите за мнозина санкции на САЩ. Тези санкции са необичайни преди избори и напомнят на политическата динамика от зората на демокрацията. Тези санкции вкараха и ДПС в динамиката на политическите процеси. Това наложи Мустафа Карадайъ да отиде Турция“, каза още Андай.

"Основна заслуга и роля за тази среща играе турския посланик в София Айлин Секизкьок, която е допринесла много за подобряването на отношенията между Ердоган и ДПС, след като предишният дипломатически представител на Анкара ги влоши в периода между 2015 и 2017 г. с опита за създаване на инженерна партия в България на управляващите в Турция", каза Андай, визирайки ДОСТ на Лютви Местан.

Според журналиста причината за срещата между Ердоган и Карадайъ е, че „най-потърпевши от санкциите на САЩ ще бъдат не ГЕРБ, а ДПС, ако не се вземат мерки“.

"А зад нея стои инстинктът и „изборната аритметика“ на Доган, макар че той не се е видял с турския президент и още е в списъка с лица със забрана да посещава югоизточната ни съседка, но „много отдавна управляващите в Анкара не искат да изпускат диалога с етническите турци в България“, коментира още журналистът.

„За Доган най-важното е изборната аритметика. Той е с достатъчно много информация, за да анализира, че ударът срещу Пеевски и ДПС ще инкасира загуби в България. Електоратът на ДПС вече не е изостанал и не живее само по селата. Много от тези избиратели вече са в големите градове и Западна Европа, обясняват си събитията сами и не им ги тълкува партийния секретар на ДПС. Изселниците обаче виждат като най-близък субект ДПС. ДПС се надява да го компенсира с помощта на „изборната машина на АКП“ сред българските изселници в Турция. Търси се как партията да остане значима в парламента, а не да бъде просто представител на етническите турци“, смята Андай.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!